Afgelopen maand was er een actie van de Yogscast, een bedrijf gevormd door een groep geweldige mensen die allemaal gamegerelateerde filmpjes maken. Sinds 2011 proberen ze elk jaar in december zo veel mogelijk geld op te halen voor goede doelen. Ze halen hier echt super veel geld mee op. Afgelopen maand zijn ze zelfs over de 5 miljoen dollar heen gegaan. Wat ze in deze periode doen is het verkopen van bundels met spellen. Je betaalt dan een bedrag en dan krijg je een heleboel spellen. Deze spellen zijn niet altijd even goed en er zitten ook veel uitbreidingen tussen waar je eerst het originele spel voor moet kopen, maar soms zitten er hele interessante pareltjes tussen. Voor mij is een daarvan Lost Winds. En over dit spel wil ik jullie graag meer vertellen.

Lost Winds

Lost Winds is een spel gemaakt door Frontier Developments. Je speelt als Toku, een klein jongetje. Hem wordt gevraagd om Enril, de geest van de wind, te helpen om het op te nemen tegen Balasar. In dit spel ben je bezig met het helpen van Deo, de oppas van Enril en zelf ook een geest, om zijn geheugen terug te krijgen. Deo heeft een deel van zijn geheugen opgeborgen om er voor te zorgen dat Balasar er niet bij kan komen. Balasar wil namelijk de krachten van Deo stelen. Je moet Deo helpen zijn geheugen terug te krijgen, zodat hij later ook zijn krachten als geest terug kan krijgen.

In het spel loop je met de pijltjestoetsen, daarmee stuur je Toku. Tegelijkertijd bestuur je echter ook de wind. Daarmee kun je bijvoorbeeld zorgen dat Toku sneller gaat, dat hij kan vliegen en je bestuurt bepaalde elementen om je heen, zoals stenen, vuur en planten. Het spel bevat allemaal puzzels die je op moet lossen om verder te komen. In het begin kan je nog niet zo veel, maar later kan je steeds meer. Door de kisten van Deo te openen krijg je steeds meer toevoegingen aan je krachten om zo verder te komen in het verhaal.

Lost Winds met wind

Ik vind het echt een super leuk spel. Het is een leuk verhaal en visueel gezien ziet het er geweldig uit. De plaatjes zijn fantastisch. Ze zijn heel fijn om naar te kijken. De manier van spelen is nieuw, interessant en grappig om te spelen (vooral als je er mensen helemaal mee in de war kan maken, door opeens allemaal wind om hen heen te laten verschijnen). Het is in het begin wat lastig om de wind te besturen. Je weet namelijk nog niet precies hoe het werkt en dat is soms een beetje frustrerend. Toch leerde ik het snel en dan is het super leuk om te doen.

De enige nadelen die ik kon vinden is dat het niet makkelijk opnieuw te spelen is. De eerste keer is het leuk, omdat je aan het ontdekken bent hoe het werkt en hoe je het spel moet spelen, maar ik ben bang dat het de tweede keer veel minder leuk is. Het wordt dan misschien een beetje saai. Het tweede nadeel is dat het verhaal nog niet af is wanneer je het eerste spel hebt uitgespeeld. Na het eerste spel heb je Deo geholpen met zijn geheugen en zijn kracht en daarna gaat het in Lost Winds 2 verder. Volgens mij komen er zelfs ook nog meer spellen. Ik vind het wat jammer dat het niet een afgesloten verhaal is.

Samengevat vind ik Lost Winds echt een super leuk spel! Visueel ziet het er leuk uit, het is een interessant verhaal en de gameplay is vernieuwend en leuk. De herspeelbaarheid is wat jammer en het is jammer dat het verhaal niet afgesloten is na deel één. Toch heb ik het tweede spel nu ook gekocht (wel in de Steam uitverkoop voor twee euro in plaats van de gebruikelijke tien euro) en ik ben mega benieuwd naar het vervolg en naar hoe het afloopt met Toku, Enril en Deo. Lost Winds is zeker een aanrader dus!

Lost Winds 2