Het hoeft niet vaak voor je opleiding, maar vaak is dat wel het geval: stage lopen. Ik heb het afgelopen half jaar stage gelopen en in die periode heb ik super veel geleerd. Ook ben ik een aantal dingen tegen gekomen die anderen zouden kunnen helpen bij hun stage, dus daarom: 5 tips voor je stage.

Stagiair gezocht

1. Stel vragen
Het is wellicht een beetje cliché, maar het is wel belangrijk. Blijf vooral vragen stellen. Hoe meer vragen je stelt hoe meer je begrijpt, en hoe verder je komt hoe moeilijker en hoe minder geaccepteerd het is om nog vragen te stellen. Daarom moet je vooral tijdens je stage, maar ook wanneer je net begint met werken, vragen blijven stellen. Dit is beter voor jou, voor je ontwikkeling en ook voor je begeleider(s) om je ontwikkeling beter bij te kunnen houden.

2. Heb zelfvertrouwen
Het kan moeilijk zijn om zelfvertrouwen te hebben tijdens je stage. Je bent nog maar net begonnen en soms begin je pas tijdens je stage bepaalde zaken te snappen. Daarom moet je vooral zelfvertrouwen blijven houden. Je kunt het wel, zelfs als je nog een beetje moet leren. Als je geen zelfvertrouwen hebt is het ook moeilijker om te groeien en wanneer je wél zelfvertrouwen hebt komt dat ook positief over op je werkgever.

3. Kom voor jezelf op
Als stagiair sta je zowat onderaan de hiërarchische structuur van een organisatie. Je krijgt niet veel of soms helemaal geen vergoeding en je weet nog niet zo veel. Daarom kan het gebeuren dat er niet heel netjes met je wordt omgegaan. Zo kan het zijn dat je gevraagd wordt om over te werken. Je kan gevraagd worden de rotklusjes op te lossen en ze kunnen je op tijden inplannen die voor een stagiair niet helemaal gezond zijn. Als zoiets gebeurt: zeg er wat van! Ik heb hier gelukkig geen last van gehad, maar als het je gebeurt moet je vooral voor jezelf opkomen. Wees niet bang omdat je een stagiair bent. Je hebt het recht om iets te leren en je hebt het recht om er iets van te zeggen.

Time to learn

4. Ga naar je begeleider of je coach met problemen
Wees ook niet bang om hulp te vragen als je ergens niet uit komt. Als je een begeleider hebt heb je die niet voor niets gekregen. Je begeleider kent de organisatie veel beter dan jij. Hij/zij is er om je te helpen en als je dus ergens niet uit komt, of het nu logistieke problemen zijn of problemen in je privéleven, moet je vooral naar diegene toe gaan. Ook als je het idee hebt dat diegene je niet goed zou kunnen helpen moet je er vooral niet bang voor zijn. Het snelst een oplossing vinden is belangrijk en dat kan alleen maar helpen en zelfs als het niet op te lossen is, is het belangrijk voor je begeleider om hier van op de hoogte te zijn.

5. Maak plezier (en leer veel)
Een stage loop je niet om de organisatie te helpen, een stage loop je vooral om te kunnen leren. Om je kennis in praktijk te brengen en om praktijkervaring op te doen in het bedrijfsleven. Van die tijd moet je gebruik maken om ook echt te leren én om ervan te genieten. Ik heb tijdens mijn stage veel connecties opgedaan en ik heb veel geleerd door binnen een organisatie te kijken en te proeven van de werkzaamheden. Ook ben ik tijdens mijn stage naar een kerstfeest geweest. Het was niet verplicht, maar ik was als stagiair gewoon bij een personeelsfeest! Dat is erg waardevol geweest voor mij en mijn aantal connecties en ik heb er erg veel plezier aan beleefd. Dus zoiets is ook zeker waardevol om te doen.

Nu rest mij alleen nog te zeggen: Veel plezier en succes op je stage!

Time to party