Een tijd geleden had ik Podcasting Thursday als rubriek op mijn blog. Aangezien er nog meer podcasts zijn waar ik over wil praten op mijn blog wilde ik hier graag mee verder gaan. Wel heb ik de dag verplaatst naar zondag. Ten eerste past dit beter in mijn schema (woensdag is schrijven, vrijdag is lezen). Ten tweede bestaat op Twitter ook al AudioDrama Sunday, wat een speciale Twitter hashtag is voor aanbevelingen op het gebied van fictional podcasts. Deze week raad ik jullie aan: The Creative Writer’s Toolbelt.

The Creative Writer’s Toolbelt is een Engelse podcast gemaakt door Andrew J. Chamberlain. Het is een podcast over, hoe raad je het, schrijven. Andrew is begonnen met deze podcast in januari 2014. Dit is dus best al een tijdje geleden. In de eerste paar afleveringen heeft hij het vooral over losse onderwerpen die hij bespreekt en daarna uitlegt met behulp van voorbeelden uit bestaande boeken en verhalen. Zo bespreekt hij in de eerste aflevering showing not telling, oftewel, laten zien in plaats van vertellen. Dit idee legt hij dan uit met behulp van boeken zoals Lord of the Rings, Pride and Prejudice en Harry Potter. Dit maakt de uitleg wat meer begrijpelijk en het zorgt ervoor dat je bij de les blijft.

Daarnaast heeft Andrew J. Camberlain heel veel gasten. Er komen veel schrijvers met hem praten over allerlei verschillende onderwerpen. Dat is echt heel cool, want ze komen uit heel veel verschillende hoeken. Kinderboekenschrijvers, fantasy-schrijvers, Science Fiction-schrijvers. Echt heel veel verschillende mensen met veel verschillende achtergronden. Maar naast schrijvers heeft hij ook interviews met andere mensen in de boekenwereld. Development editors (mensen die het grote overzicht van een verhaal bekijken), sensitivity readers (mensen die boeken proeflezen met het oog op diverse karakters, zoals met een aandoening of van een bepaalde culturele achtergrond) en uitgevers. Dit zorgt voor een breed beeld van de hele industrie.

Ik vind de interviews (bijna) altijd heel fijn. Meestal word ik helemaal enthousiast als ik naar een van deze interviews luister. Ze zorgen voor zo veel motivatie voor mij om te schrijven. Ze zorgen voor ideeën die ik kan gebruiken in mijn eigen werk en ze zorgen voor ideeën over hoe ik later verder kan werken om mijn eigen verhalen in de wereld te brengen. Dit vind ik echt heel cool en daarom vind ik het heel fijn om naar deze podcast te luisteren.

Daarnaast is Andrew J. Chamberlain heel fijn om naar te luisteren. Hij is altijd heel netjes naar zijn gesprekspartners toe en hij is ook echt bezig om goede content te leveren die echt iets toe te voegen heeft. Daarom kan ik zijn podcast echt waarderen. Zeker een aanrader!