Het is tijd om jullie te vertellen over iets cools wat ik vorig jaar heb gedaan! Vanaf oktober 2021 tot het eind van het jaar heb ik een schrijfcursus gedaan! Het was een van mijn doelen om een keer een schrijfcursus te volgen. Alles wat ik aan verhalen schrijf vind ik zelf leuk, maar ik heb het idee dat het nog een stuk beter kan. Mijn woordenschat is niet geweldig, mijn creativiteit laat soms wat te wensen over én ik had het gewoon nog nooit aan iemand laten lezen. Ik was toe aan meer leren óver schrijven en aan het feedback krijgen op mijn stukken. Dus ik schreef me in voor de cursus Kort Verhaal van de Schrijversvakschool.

Dus daar ging ik, op 9 oktober op mijn fiets naar de cursuslocatie in Utrecht. Ik was zó gespannen. Wat als er allemaal vreemde mensen waren die minder/meer ervaring hadden? Wat als ze allemaal veel ouder waren? Bang dat ze jonger zouden zijn was ik niet echt, want ik had het idee dat ik voor zo’n cursus eerder jonger dan ouders zou zijn dan de rest. En ja, de eerste minuten, of misschien wel de hele eerste cursusdag van 4 uur lang was misschien wat ongemakkelijk. We kenden elkaar nog niet en toch werden we geacht om onze creatieve, meestal persoonlijke, ideeën aan de rest toe te vertrouwen. Maar ik ga er maar vanuit dat de rest van de groep me niet te jong, te vreemd of te (on)ervaren vond. Maar het maakte ook niet uit. We waren daar natuurlijk allemaal met één doel: beter leren schrijven.

De opbouw van deze cursus sprak me meteen aan. Ik was op zoek naar wat basis handvatten voor het schrijven én ik was op zoek naar mensen die mijn stukken wilden lezen en wilden beoordelen. Op een objectieve onbevooroordeelde manier. En deze cursus was hier perfect voor. Het bestond namelijk uit twee onderdelen. Eén onderdeel theorie, waardoor ik meer kon leren over schrijven én een deel feedback.

Voor elke week moesten we een klein stukje schrijven aan een langer kort verhaal (3000-4000 woorden met 500 woorden per week). En na elke week bespraken we de stukken. Iedereen gingen we bij lang. Er waren hele verschillende verhalen. Diepzinnige verhalen, luchtige verhalen, (deels) waargebeurde verhalen, maar ook helemaal fictie. Het was van alles en dat gaf me al zo veel creatieve energie. Want al die ideeën die gewoon op tafel lagen. Al die interessante insteken in de wereld, innerlijk en aan de buitenkant. Elke dag kwam ik weer thuis met zo veel zin om verder te werken aan allerlei verschillende ideeën die ik in de kast had liggen.

Elke week bespraken we iedereens stukken, maar we hadden ook elke week een stukje theorie. Perspectief, stijl, taalgebruik, tijd, waren enkele onderwerpen, maar ook algemeen over hoe je begint aan je verhaal en hoe je weer eindigt. Het was fijn om de basis te pakken te krijgen voor al deze onderwerpen en er echt met een goede open blik naar te kijken en te vergelijken met je verhalen. Hoe goed doe ik dit? Wat voor verbetering is er nodig? Echt handig voor mijzelf in ieder geval.

En natuurlijk kregen we dus elke week feedback van elkaar. Ik had gedacht dat ik hier meer moeite mee zou hebben. Ik was van tevoren een beetje bang dat ik me vervelend zou voelen over de feedback. Toch viel het me op dat dit juist hélemaal niet het geval was. In plaats van dat ik me er naar over voelde werd ik er juist heel erg blij van. Ik wílde beter worden. Ik wílde de feedback krijgen. Het was juist meer alsof ik de feedback inhaleerde. Het was zo veel beter en zo veel fijner dan ik me had voorgesteld, en daardoor kreeg ik alleen maar meer energie. Echt een eye-opener.

Ik ben dus heel enthousiast over deze schrijfcursus. Het was precies wat ik nodig had en het was zo’n fijne ervaring. Robbert Wellagen, onze docent én schrijver, was ook heel fijn en aardig. Hij wist ons precies de goede richting op te sturen en hij had goede antwoorden op al onze vragen. Meestal hadden we te weinig tijd voor alles wat we wilden weten en soms praten we hem de oren van zijn hoofd. Óf we waren helemaal afgeleid en waren ergens veel te diep op in gegaan. Het was een verademing en gewoon een heerlijke schrijfcursus. Ik heb er van genoten.

De Schrijversvakschool heeft vele cursussen. Dit was de cursus Kort Verhaal, maar ik ben zeker van plan om de cursus Roman ook te gaan volgen. Daarnaast zijn er nog cursussen over poëzie, essay schrijven, scenario, jeugdliteratuur. Er is van alles! Als je geïnteresseerd bent, kijk vooral op de pagina met cursussen: Schrijfcursussen.

De Schrijversvakschool heeft verder vooral de opleiding. Daar ben ik super enthousiast over en uiteindelijk wel een van mijn doelen. De opleiding duurt 4 jaar en bestaat alleen in deeltijd. Ze hebben verschillende vakken en er is zo veel te vinden. Ik heb zelf niet zo veel ervaring met scenario (bijv. voor films) en poëzie, maar ook daar wil ik graag meer over leren. Misschien vind ik het uiteindelijk wel geweldig leuk en wil ik er meer mee. Ik houd de opleiding in ieder geval zeker in mijn achterhoofd.

Maar nu over het korte verhaal dat ik heb geschreven voor de cursus. Die wil ik jullie natuurlijk zeker niet ontzeggen. Daarom ga ik binnenkort mijn verhaal ook delen hier op mijn blog. Houd mijn blog daarom vooral in de gaten! Wie weet vind je mijn verhaal over Bart het roodborstje wel geweldig.