Na mijn blogpost van vorige week over mijn leesdoel voor 2024 is het nu tijd voor mijn schrijfdoelen. Schrijven is altijd een van mijn hobby’s geweest, maar van deze zou ik graag mijn werk maken. Mijn grote overkoepelende doel is dus om nog beter te worden in het schrijven van verhalen. Mijn doelen voor 2024 gaan mij hier vast en zeker bij helpen.

Het eerste doel voor 2024 is dan ook om regelmatiger te schrijven. Door regelmatig te schrijven word je er sneller beter in. Van een keer per maand een paar honderd woorden op papier gebeurt er nog niet zo veel, maar als je elke week of eens in de paar dagen schrijft dan is het effectiever voor de leercurve. Niet alleen geloof ik dat ik dan sneller in een flow kom tijdens het schrijven, ik oefen dan ook regelmatig in de juiste woorden vinden, het juist neerzetten van de sfeer in een verhaal en allerlei andere dingen die belangrijk zijn bij het schrijven.

Ik heb wel eens nagedacht over hoe vaak ik wil schrijven. Sommige mensen zeggen dat je elke dag moet schrijven om jezelf een schrijver te kunnen noemen. Daar ben ik het helemaal niet mee eens. Zeker niet als je, zoals ik, gewoon een dagelijkse baan hebt die ook gewoon moet blijven rollen. ’s Avonds na het werk heb ik vaak gewoon niet zo veel energie meer om nog weer eens achter de computer te kruipen. Daarom heb ik voor nu het doel om 3 dagen in de week te schrijven. En dan maakt de hoeveelheid op die dag me nog niet eens zo heel veel uit. Het idee is om dit nu op maandag, woensdag en zaterdag te doen. Op woensdag en zaterdag ben ik sowieso al vrij, dus dat past makkelijk. De maandag, waarop ik wel moet werken, gaat een stuk moeilijker zijn, maar ik wil het proberen. Als het me lukt om op deze dagen consequent te schrijven, dan kan kijken of het me lukt om er meer dagen bij te doen. Maar dat zien we dan wel weer.

Ik weet niet precies wat het is, maar om de een of andere reden heb ik nu drie verhalen liggen die bijna af zijn. Echt bijna. Nog een paar hoofdstukken en in één geval nog maar een paar scènes voor dat het hele verhaal af is. Maar toch blijven ze alle drie nog liggen. Alsof ik te bang ben om ze af te maken. Dus de eerste stap is om deze verhalen af te maken. Ik hoop de huidige versies van deze verhalen in de eerste maanden van 2024 al af te krijgen. Dan zijn die in ieder geval afgesloten en daarna kan ik gaan kijken naar nieuwe dingen. Misschien dat ik daarna begin aan een nieuwe versie van een van mijn al bestaande manuscripten of misschien begin ik aan een nieuw verhaal. Maar eerst maar wat dingen afmaken voordat ik weer met iets nieuws start.

Ik heb nu al een klein groepje aan andere schrijvers met wie ik praat over schrijven. Dat is echt heerlijk. Het is fijn om mensen om je heen te hebben die soortgelijke doelen hebben en tegen dezelfde dingen aan lopen als jij. Daar creëer je groepsgevoel mee, en in mijn geval ook een hoop enthousiasme om verder te werken aan mijn verhalen en mijn schrijfdoelen. Maar daarnaast is het ook een goed idee voor mij om eens wat verhalen door anderen te laten lezen. Ik heb altijd veel van mijn stukken voor mezelf gehouden. Zeker de langere verhalen liet ik nog niet aan anderen lezen, want het was nog niet goed genoeg, toch. Niet helemaal de goede insteek, vind ik zelf, want als ik mijn verhalen aan anderen laat lezen, dan kunnen ze me gerichte feedback geven over hoe het beter kan. Zeker omdat het een frisse blik is op de stukken. Een blik die ik voor mezelf misschien niet voor elkaar krijg. Mijn schrijfgroepje kan daar zeker bij helpen (en ik hun!). En misschien vind ik ook wel anderen in mijn omgeving die iets zouden willen lezen.

Ook wil ik dit jaar echt proberen om een keer iets op te sturen. Naar een uitgeverij, misschien, of naar literaire agenten. Dat is misschien het meest logisch, maar daarnaast zijn er ook genoeg wedstrijden waar je een verhaal naar op kan sturen. En of ik nou win of niet (nee, ik ga niet winnen), dan heb ik het in ieder geval geprobeerd. Ik heb het dan een keer meegemaakt, en als ik er eenmaal mee begin dan wordt het hopelijk later ook weer makkelijker om iets op te sturen. Dan kan het in ieder geval iets worden met mijn schrijverschap. Zoals het nu lijkt blijft het gewoon in de digitale la liggen en komt er nooit iets van. Daar moet echt iets aan veranderen.

En dat zijn mijn doelen voor 2024! Hopelijk helpt het mij allemaal om een betere schrijver te worden. Ik wil er in ieder geval hard voor werken om er iets van te maken. Laat het maar een mooi schrijfjaar zijn!