Weer vrijdag en dus weer tijd voor een nieuwe Friday Five. Deze week is het thema van het boekige lijstje Boeken waarin muziek een rol speelt. Een thema die me als muziek in de oren klinkt. Deze rubriek wordt gerund door Joost van NerdyGeekyFanboy. Veel lees- en luisterplezier!

Rainbow Rowell heeft een belangrijke plek gegeven aan muziek in haar boek Eleanor & Park. In dit boek is muziek een belangrijke manier om Eleanor en Park dichter bij elkaar te brengen. Het is iets wat hen samen bindt en het lijkt een hele belangrijke factor te zijn in hun relatie.

J.R.R. Tolkien heeft aardig wat muziek in zijn boek The Hobbit gestopt. Zo heb je natuurlijk het lied dat de dwergen zingen wanneer ze bij Bilbo thuis zijn in Bag-End, maar ook de elven zingen een lied wanneer ze in Rivendell aankomen. Ik denk dat Tolkien muziek erg belangrijk vond en dat hij daarom zo veel liederen in zijn boeken heeft gestopt.

Blauwdruk: De geschiedenis van een gekloond meisje geschreven door Charlotte Kerner is een boek dat ik ooit heb gelezen bij Duits op de middelbare school. Het is een boek over een vrouw die pianist is en componist. Ze hoort echter dat ze ziek is en snel niet meer muziek zou kunnen maken. Dan besluit ze een kloon van zichzelf te maken zodat haar talent niet verloren gaat. Het was een erg indrukwekkend en schokkend boek.

Mockingjay, het derde boek in de Hunger Games serie van Suzanne Collins heeft een lied in het boek dat erg belangrijk is voor het verhaal. Het lied The Hanging Tree zorgt voor een eenheid bij de rebellen. Het is het teken van de samenwerking en van een herinnering aan censuur.

Beautiful Creatures, geschreven door Kami Garcia en Margaret Stohl heeft ook muziek in zich. In Beautiful Creatures is er een lied dat bij de hoofdpersoon Ethan Wade steeds naar voren komt. Het lied komt later ook steeds terug en ook steeds in andere vormen. Dat laat zien hoe belangrijk de muziek is in dit boek en in deze serie.

Dit was mijn Friday Five van deze week. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen. Als jullie nog leuke boeken weten die een belangrijke rol hebben voor muziek, laat het me dan vooral weten in de reacties hieronder. Wil je nog meer lezen over muziek in boeken, kijk dan ook op de blogs van de mensen hieronder. Zij doen ook mee aan de Friday Five.

Joost (NerdyGeekyFanboy)
Esmee (Leesmee)
Eline (All The Feels)
Laurie (Laurie’s Bookshelf)
Lieke (Make It Personal)
Sarina (Live The Book Life)
Angela (Faeraphel)
Robin (My Thousand Lives)
Anneke (Verhaalverliefd)
An (Boekenvirus)
Bianca (Bookalicious Journey)
Monica (My Perfect Book Life)
Joany (Craving Pages)
Chelsey (Lees Mee Met Mij)
Fleur (Fleur Talks)
Conny (Connies Boekkies)
Dalinja (Life As Dalinja)
Merel (Young Adult Book Club)
Paula (Must Magazine)
Maud (Lovelyoffflower)
Liana (Sterrenregen)
Valerie (Wonderstruck Books)
Samantha (Bookish Villainy)
Annabel (Het leven van een boekenworm)
Veerle en Celine (Secrets of the Tales)
Natasha (About my bookshelf)
Judith (Judithblogtsolo.nl)
Nicky (Lovely time with Nicky)
Marieke (Marieke’s Books)
Jaike (Jaike vs de boeken)
Floor (Floor Flawless)
Nienke (BookSomeTea)