Vandaag is het tijd voor een dikke Friday Five, wat betreft boeken dan, want de Friday Five van deze week gaat over de dikste boeken die ik tot nu toe heb gelezen. Er zitten aardig wat oudere boeken tussen, omdat ik vooral vroeger veel dikke boeken heb gelezen. De Friday Five wordt georganiseerd door Joost van NerdyGeekyFanboy en het thema is bedacht door Nienke van BookSomeTea.

De Ontdekking van de Hemel – Harry Mulisch

Als we het hebben over dikke boeken dan kom ik meteen bij De Ontdekking van de Hemel van Harry Mulisch uit. Ik had al twee boeken van Harry Mulisch gelezen toen ik in de zomervakantie(!) bedacht om dit boek maar “even” te gaan lezen. Het was een hele ervaring en ik was vooral heel trots toen ik tegen mijn Nederlands docent kon zeggen wat ik had gelezen in de zomer. Ik wil het boek wel ooit nog een keer lezen, want waar die over ging… Ik ben er veel van kwijt geraakt en ik denk dat de diepere betekenis hier me destijds ook een beetje is ontgaan.

Inheritance – Christopher Paolini

Inheritance is het vierde deel van de Inheritance Cycle van Christopher Paolini. Over draken, vooral draken. Ik vond het een hele coole serie, al was hij soms misschien wat langzaam. Ik vond dat er veel verschillende plaatsen en personages in voor kwamen, waardoor ik soms het pad even kwijt was, maar hij was wel erg leuk. Misschien dat ik deze ook ooit nog een keer ga lezen.

Anna Karenina – Leo Tolstoy

Anna Karenina was nog zo’n dik boek. Ik vond het idee heel interessant. Ik vond ook de informatie over Rusland interessant, hoe de maatschappij in elkaar zat, hoe mensen met elkaar om gingen etc. en ik vond het interessant hoe Konstantin Levin vertelde over zijn communistische ideeën. Heel interessant, maar het verhaal was verder nog al langzaam (beetje maar) en ik vond Anna Karenina zelf niet echt om over naar huis te schrijven. Karakters waren niet echt likeable en dat is erg jammer vind ik. Ik lees liever boeken waar in ieder geval een paar personages in zitten waar je voor in wilt zetten.

Het Schervengericht – A.F.Th. van der Heijden

Nog zo’n dik literair boek. Deze las ik, in tegenstelling tot die van Harry Mulisch, wel voor school, maar ik had wel vrijwillig gekozen voor een dik boek in plaats van het dunne boekje dat iedereen las (Kaas? Lijmen/Het Been?). Het boek was heel anders dan wat ik normaal las. Ik vond het nog niet helemaal goed te begrijpen, maar het gaat over twee gedetineerden die “toevallig” op dezelfde afdeling terechtkomen, maar de ene blijkt de moordenaar te zijn van de ander zijn vrouw. Het moet wel leiden tot een confrontatie, maar de vraag is ook hoe toevallig het eigenlijk is dat ze elkaar tegen komen. Of is er meer in het spel?

Het Lied van IJs en Vuur – George R.R. Martin

Als iemand het heeft over dikke boeken dan komt Het Lied van IJs en Vuur ook vaak naar boven. Toen ik naar mijn lijstje dikke boeken keek stonden er dan ook 4 boeken van deze serie in de top 10. Ja dit zijn zeker dikke boeken. Wel heel cool en spannend, al ben ik benieuwd of deze boekenserie ook zo eindigt als de tv serie. Maar er zijn coole personages en interessante verhaallijnen. De hoofdstukken zijn vaak lang en soms blijf je lang bij een (misschien minder interessant) personage hangen, waardoor het wel een aardige uitdaging is om deze serie te lezen. Maar er komt een einde aan! Ooit…

En dat was mijn Friday Five van deze week. Houd je nou super veel van dikke boeken en wil je er meer lezen? Kijk dan ook op de volgende blogs. Deze mensen doen namelijk ook mee aan de Friday Five.

Joost (NerdyGeekyFanboy)
Laurie (Laurie Leest)
Conny (Connies Boekkies)
Annabel (Het leven van een boekenworm)
Nienke (BookSomeTea)
Kim (De Juf Leest)
Nora (Geekish)
Katja (That Blonde Woman)
Patricia (Donderdesign)
Dennis (CooleSuggesties)
Kwante (Kwante in Wonderland)
Eline (ElineBooks)
Elke (Ladybooksalott)
Emmy (Zon en Maan)