Er zijn veel soorten verhalen die je zou kunnen schrijven. Je hebt natuurlijk de verschillende genres waar in geschreven wordt, maar daarnaast kun je verhalen indelen in verschillende categorieën van aantal woorden. Grofweg gezien zou je de volgende indeling kunnen maken, al verschillen ze nog wel eens per genre.

Kort verhaal: maximaal 20.000 woorden
Novelle: 20.000 tot 40.000 woorden
Roman: minimaal 40.000 woorden

Deze indeling is best ruw. Soms worden er nog meer categorieën genoemd, zoals Flash Fiction voor hele korte stukjes en novelettes die tussen het korte verhaal en de novelle wordt geplaatst.

Over het algemeen schrijf ik vooral stukken die de lengte van een roman hebben. Meestal zitten mijn verhalen tussen de 50.000 en 100.000 woorden. Wat ik mij echter afvroeg was of ik er iets aan zou hebben om juist meer kortere verhalen te gaan schrijven. Zou dat mijn schrijfontwikkeling ten goede komen? Zou ik daar wat aan hebben? En wat zou ik er van vinden om deze verhalen met anderen te delen, wat over het algemeen toch wat sneller gebeurt dan met een volledige roman?

De reden dat ik voornamelijk romans schrijf is onder andere omdat ik dat als mijn grootste doel zie. Ik ben ooit, toen ik tussen de tien en vijftien jaar oud was, begonnen met de grotere verhalen en sindsdien ben ik die blijven schrijven. Mijn doel is om een boek te laten uitgeven bij een uitgeverij, in de boekhandel een boek met mijn eigen naam er op tegenkomen, dus daarom voelt het ook het meest logisch om de dikkere verhalen van minimaal 50.000 woorden te schrijven. Voor mij voelt het meer als tijdsverspilling als ik korte verhalen schrijf. Wat natuurlijk onzin is, maar zo heb ik het bedacht en het is lastig om daar vanaf te stappen.

Daarbij heb ik ook gewoon de meeste ervaring met romans. Korte verhalen heb ik juist maar weinig geschreven, dus ik weet er ook gewoon minder van. Een kort verhaal is anders opgezet dan een roman, omdat je met minder woorden meer moet vertellen. En natuurlijk heb ik geen idee hoe iemand een heel verhaal in 2.000 woorden weet te stoppen. Ik geen idee hoe ik dat voor elkaar zou moeten krijgen. Als ik ideeën krijg voor een stuk, dan zijn deze ook meestal alleen te vatten in een langer verhaal, misschien een novelle, maar zeker geen short story. Ik ben zo gewend aan de uitgebreidere ideeën dat het lastiger is om een idee te krijgen die geschikt is voor een kort verhaal. De ideeën voor short stories liggen dan ook niet bepaald voor het oprapen.

Maar wat zou mijn doel kunnen zijn met het schrijven van short stories? Op het moment wil ik vooral beter worden in het schrijven van mijn verhalen. Nu is dat oefenen op bepaalde punten een stuk lastiger bij een lang verhaal. De structuur en de verhaallijn zijn lastiger te ontrafelen door proeflezers, waardoor fouten en verbeterpunten minder snel naar boven komen. Iemand leest ook niet heel makkelijk je hele verhaal, en áls je dan eenmaal hebt gevonden wat je wilt verbeteren, dan is dat bij een langer verhaal ook een stuk moeilijker. Feedback krijgen én verbeteren is dus juist een stuk makkelijker met een kort verhaal.

Het schrijven van korte verhalen is een andere tak van sport dan een roman schrijven, maar ze hebben ook veel overeenkomsten. Je kan nog steeds veel leren van het schrijven van short stories. Zinsstructuur, verhaalopbouw en woordgebruik komen bij beide takken terug. Ik ben zelf vooral benieuwd naar de leesbaarheid van mijn verhalen en ook dat kan ik met short stories prima beoordelen.

Naast dat ik meer over het schrijfvak wil leren, lijkt het mij ook leuk om mijn verhalen te kunnen delen met de rest van de wereld. Omdat er zo veel tijd in het schrijven van een roman, zal ik dat daarmee niet zo snel doen, maar met korte verhalen is dat juist wél heel handig. Zo kan ik bekender worden in de schrijfwereld en kan ik meer met jullie delen van mijn schrijfsels. Dit geeft jullie ook een idee van mijn schrijfstijl en mijn ideeën.

Korte verhalen schrijven is dus niet alleen goed voor mijn weg naar een gepubliceerd schrijfster te worden, maar ook om meer met de wereld te delen van mijn verhalen. Genoeg reden dus om wat meer short stories te schrijven, in ieder geval voor mij. Daarom ben ik van plan om iets meer verhalen op mijn website te zetten. Als je er eentje leest, laat dan ook vooral je feedback achter! Het zal misschien even duren voordat er eentje verschijnt, maar wees gerust, er is al een kort verhaal verschenen. Kijk daarvoor vooral hier.

En jij? Schrijf jij wel eens korte verhalen? En romans? Wat heeft jouw voorkeur en waarom? Laat het me vooral hieronder weten!