De eerste achttien jaar van mijn leven heb ik bij mijn ouders gewoond in een klein dorpje in de provincie Groningen. Ik heb met veel plezier op het platteland gewoond, maar iets minder dan drie jaar geleden ben ik toch naar de stad (Nijmegen) verhuisd. Dit heb ik vooral voor mijn studie gedaan, maar toch zijn er voordelen aan het wonen in de stad. Vorige week heb ik jullie al verteld over wat ik vind van wonen op het platteland, maar nu ga ik jullie iets vertellen over de stad. Waarom wil ik dáár graag wonen? Wat vind ik fijn aan de stad?

Het eerste en belangrijkste voordeel aan de stad is dat alles zo dichtbij is. Wanneer ik boodschappen ga doen hoef ik maar 5 minuten te lopen om bij een supermarkt te komen. Ik heb een klein centrum in de buurt waar ik kleine dingen kan kopen, zoals wasmiddel, tandpasta en deodorant. Ik kan ook makkelijk op de bus stappen en ik ben zo in het centrum.

Een ander ding wat ik fijn vind aan de stad is dat alle mensen dichtbij wonen. Er wonen zo veel mensen in de buurt, dat je makkelijk nieuwe vrienden maakt. Ook kan je snel je vrienden bezoeken. Even op de fiets stappen en je bent er zo. Ook zijn er in de stad veel meer ontmoetingsplekken. Er zijn genoeg sportcentra, studentenverenigingen en workshops waar je mensen kan ontmoeten. Je hoeft maar iets te vinden wat je leuk vindt en je komt al snel gelijkgestemde mensen tegen.

In tegenstelling tot de rust op het platteland is het in de stad juist heel erg druk. En op sommige momenten is dat juist heel erg fijn. Vooral als je wilt gaan stappen of lekker een biertje wilt drinken in een café zijn er zo veel meer mensen. Er is veel bedrijvigheid. Er is altijd wel iets te doen als je ergens heen wilt. Je kan contact opnemen met je vrienden en binnen no-time heb je iets gevonden waar je je mee kunt vermaken. De stad is dus een geweldige plek om mensen te ontmoeten.

Maar wat heb ik nou het liefste? De stad of het platteland? Vorige week heb ik jullie verteld over de rust, de ruimte en de dieren die te vinden zijn op het platteland. Dit keer heb ik jullie verteld over de mensen en de bedrijvigheid van de stad. Wat wil ik nou precies? Nou, ik ga heel flauw zijn en ik zeg: precies er tussenin! Het liefste zou ik in een dorp wonen, waar aardig wat mensen wonen en waar genoeg voorzieningen zijn, zoals winkels, bibliotheken en sportparken. Aan de andere kant moet er ook rust zijn. Daarom zou ik gaan voor een klein dorp dichtbij de stad. Rust, ontspanning en gezelligheid, dat vind ik heel belangrijk.