Zoals jullie in deze blog kunnen lezen ben ik al een hele tijd bezig met bullet journalling. Het is een plansysteem waarbij je een notitieboekje hebt, dat kan echt elk notitieboekje zijn, en daar plan je in. Het grootste deel is het plannen van taken. Zo heb je bullets waar je je taken voor een dag of soms voor een week achter zet en wanneer je de taak gedaan hebt kruis je de bullet aan waardoor je weet dat je de taak gedaan hebt. Naast dat je daardoor een goed overzicht hebt van alles wat je in een dag moet of wilt doen werkt het ook nog heel motiverend. Meer informatie over bullet journalling is te vinden op deze website.

Over tijd is bullet journalling uitgegroeid tot veel meer dan taken alleen. Mensen plannen steeds meer met hun bullet journal. Tripjes, vakanties, school, werk. Ook zijn er steeds meer mensen bezig met dingen als sporten, geestelijke gezondheid, het bijhouden van films en series die ze willen zien en ga zo maar door. Ik vind voor mezelf de taken nog steeds het belangrijkste, maar ik doe veel meer in mijn boekje dan dat. En in deze blog zal ik jullie laten zien wat ik doe met mijn bullet journal van 2018 en hoe hij er uit ziet. Veel leesplezier.

Dit is mijn bullet journal voor 2018. Ik vind het fijn om elk jaar weer met een schoon en nieuw notitieboekje te beginnen. Daarnaast begon de van vorig jaar een beetje uit elkaar te vallen, dus het was er ook wel tijd voor. Dit notitieboekje is van World of Warcraft, een game die ik soms speel. Het is een fijn dun boekje. De lijntjes binnenin staan iets dichter op elkaar dan in mijn oude notitieboekje en dat was even wennen, maar nu vind ik het wel fijn. Het zorgt ervoor dat ik meer op een bladzijde kwijt kan en hopelijk gaat deze dan langer mee. Het is ook een beetje jammer dat er geen kantlijn in het boekje zit. Die wil ik wel graag hebben dus ik teken hem zelf, maar ik wil het ook wel eens vergeten. Oeps.

Ik heb in het begin van mijn notitieboekje een inhoudsopgave. Ik zet op volgorde alles wat ik in mijn bullet journal heb staan en daarna zet ik er achter op welke pagina het staat. Heel handig, vooral om bepaalde pagina’s weer terug te vinden. Daarna heb ik twee pagina’s met verjaardagen. Ik heb voor elke maand een klein vakje gemaakt en daar schrijf ik dan in wie er die dag jarig is. Erg handig, want sommige verjaardagen wil ik nog wel eens vergeten. Niet zo handig en dit is een fijn geheugensteuntje. Ik vind deze pagina erg leuk. Hij is kleurrijk, alle pagina’s hebben een ander kleurtje, maar het is ook netjes en overzichtelijk.

Na de verjaardagen heb ik het halfjaarsoverzicht. Dit zijn de eerste 6 maanden van 2018. Als ik iets groots heb, zoals een belangrijke afspraak, belangrijke verjaardagen en vakanties dan kan ik deze hier in schrijven. Als ik dan bezig ben met het plannen van een maand dan kan ik makkelijk terug naar deze pagina om te checken of ik alle afspraken daaruit heb overgenomen. Na het halfjaarsoverzicht heb ik twee pagina’s met series om te kijken. Ik track hierin welke series ik aan het kijken ben en hoe ver ik ben. Heel handig, omdat ik steeds vergeet bij welke aflevering ik ben en dan begin ik maar weer opnieuw. Het geeft ook meteen motivatie om de series ook echt te kijken. Ik ben erg blij met deze tracker. Hij is kleurrijk, overzichtelijk en mooi om naar te kijken. Het enige probleem is dat ik soms vergeet welke kleur ik ook alweer had gebruikt. Als ik de verkeerde gebruik ziet het er toch iets minder mooi uit.

Hierna heb ik twee pagina’s over mijn blog. Het zijn wat algemene gegevens en een bladzijde met blogideeën. Als ik niet zo goed weet wat voor blog ik moet schrijven dan kan ik hier wat brainstormen en ideeën opschrijven. Erg handig voor meer ideeën en zo blijf ik ook gemotiveerd om te blijven bloggen. Na deze twee pagina’s heb ik nog wat bladzijdes van #Wordbound. Dit was een schrijfproject waar ik vorig jaar wat voor heb gedaan. Ik heb hier nu nog niks staan, omdat ik niet weet of het project dit jaar door gaat, maar het worden kleine opdrachtjes voor schrijven en wanneer ik die gedaan heb dan kan ik een vakje inkleuren. Nu is het alleen een beetje wit en saai. Ook heb ik nog een bladzijde met movies to watch. Een lijst met films die ik nog wil kijken. Hij bestaat ongeveer voor de helft uit Disneyfilms en voor de helft uit Star Wars films. Tja.

Hierna heb ik het maandoverzicht voor januari. Deze bladzijde komt elke maand weer terug en hier zet ik in wat voor afspraken ik heb die maand. Erg overzichtelijk en fijn om naar terug te bladeren. Het enige jammere is dat de bladzijde precies 30 regels heeft. Als er 31 dagen in een maand zitten dan past het precies net niet. Dus nu staat 31 januari op de tweede bladzijde. Ik denk dat ik die ruimte maar ga opvullen met een grote sticker of zoiets. Een beetje jammer maar niks aan te doen.

Na het maandoverzicht komt elke maand mijn tracker log. Op deze pagina ben ik heel trots. Het is een bladzijde waarop ik doelen zet van dingen die ik elke dag wil doen, of in ieder geval zo vaak mogelijk. Het is fruit eten, sporten, duits en frans leren op een website en schrijven. Het is echt super fijn en motiverend en de bladzijdes zijn ook nog eens mega kleurrijk. Ik ben er helemaal blij mee.

Dan komt ook mijn trainingsschema. Dit is mijn hardloopschema. Ik maak er een overzichtelijke tabel met alle dagen van de maand. Eerst zet ik er in potlood in wat ik moet doen voor mijn schema en wanneer ik het heb gedaan schrijf ik het over met een blauwe pen en kleur ik hem in met groen. Heel motiverend en ook gewoon heel fijn om bij te houden. Super fijn.

Dan komt als laatste dat waar mijn bullet journal eigenlijk voor bedoeld is. De dagelijkse taken. Veel mensen met bullet journals plannen elke dag, waardoor ze meteen een soort spreadsheet hebben. Ik doe dat niet. Ik maak vooral dagelijkse takenlijstjes op dagen waarop ik het druk heb en het overzicht niet meer zie, of wanneer ik mezelf te veel taken opleg en ik mijn doelen wil verlagen, zodat ik minder stress heb. Ik doe het vooral om mijn stress te verlagen en dat werkt het beste als ik mezelf niet te hoge doelen op leg. Ook helpt het om te weten dat ik alles heb gedaan wat ik wilde doen, zodat ik mezelf niet gek maak met alles wat nog voor me ligt. Zeker goed voor mijn geestelijke gezondheid.

En dan heb ik natuurlijk ook nog een vakje met het aantal blogs die ik heb gelezen die dag. Dit is wat motivatie om meer blogs te lezen. Ik loop aardig achter met het bijlezen van blogs, dus ik wil graag wat meer daarvan lezen, zodat ik wat meer bij ben.

Nou, dat was mijn bullet journal. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen. Maar nu ben ik benieuwd: Hebben jullie ook een bullet journal? En wat vinden jullie belangrijk in een bullet journal?