Ik denk niet dat veel van jullie het fenomeen Bullet Journal kennen. Ik ben het ook toevallig een keer op Youtube tegengekomen, en nu ben ik bijna verslaafd. Ik zal jullie dus maar even vertellen wat een Bullet Journal is.

Het idee van de bullet journal is bedacht door Ryder Carroll. Het is een plan systeem, een soort vervanging van een traditionele agenda. Het is het idee dat je het verleden, het heden en de toekomst op een overzichtelijke manier kan vastleggen en kan plannen. Een bullet, waar de naam vandaan komt, is een opsommingsteken. Wat je in een bullet journal onder andere doet is lijstjes maken. Lijstjes van je to-do list, maar ook voor bijvoorbeeld je boodschappen of een bullet list met dingen die je in je leven nog wilt doen. Bullets tekenen en afstrepen dus!

Het is de bedoeling dat alles zo overzichtelijk is. Ik zal daarom nu laten zien hoe ik mijn bullet journal heb ingericht en welke dingen ik heb toegevoegd. Veel lees- en kijkplezier.

Waar ik altijd mee begin in een bullet journal (dit is mijn tweede) is een inhoudsopgave. Onderaan elke pagina schrijf ik het paginanummer en wanneer ik een bladzijde vol heb geschreven schrijf ik voorin wat ik er heb opgeschreven en de pagina-nummers er achter. Op deze manier kan ik iets snel terugvinden. Nu, begin januari, is het natuurlijk nog niet zo druk in mijn notitieboekje, maar als het goed is wordt hij nog veel voller, dus dan is dit wel handig voor de overzichtelijkheid. Ik heb nu vijf pagina’s gereserveerd voor de inhoudsopgave, maar het kan natuurlijk zo zijn dat ik meer pagina’s nodig heb. Dan zou ik ook gewoon meer pagina’s kunnen gebruiken en dan in het eerste deel doorverwijzen naar die bladzijdes.

Na de inhoudsopgave heb ik een overzicht gemaakt met allemaal verjaardagen. Ik ben echt een nul als het aankomt op verjaardagen onthouden, dus een overzicht vind ik wel fijn. Omdat de bladzijdes voorin zitten kan ik het snel terugvinden. Ik vind het twee hele mooie bladzijdes. Lekker kleurrijk en mooi om te zien. Ik hoop dat ik nou deze verjaardagen niet meer vergeet, maar ik ben bang dat ik het alsnog vergeet. Sorry als dit het geval is.

Na de verjaardagen heb ik een halfjaarsoverzicht. Hierin schrijf ik belangrijke afspraken en evenementen. Als een nieuwe maand begint kan ik hier in kijken om te zien wat ik al heb gepland voor die maand. Als er een half jaar voorbij is ga ik gewoon op de eerstvolgende twee bladzijdes weer een half jaar uitschrijven. Zo gaat het een beetje chronologisch en wordt het hopelijk niet te druk. Er staat nu natuurlijk nog niet zo veel in voor het eerste half jaar, omdat we nog maar net met het jaar zijn begonnen, maar ik ben benieuwd naar wat dit jaar mij gaat brengen.

Dan heb ik een maandoverzicht. Hierin staat iets meer, omdat ook wat minder belangrijke afspraken er in staan. Deze bladzijdes gebruik ik om een duidelijk beeld van de maand te krijgen. Als dan iemand een afspraak met me wil maken kijk ik eerst hier in om te bepalen of er die dag al iets gepland staat. Er zijn mensen die voor hun bullet journal een overzicht maken met allemaal vakjes, maar dat past bij mij niet zo goed, omdat er soms meer dingen op een dag gepland zijn. Dan past het natuurlijk al lang niet meer.

Dan komen mijn tracker log en mijn trainingsschema. De tracker log is gemaakt om te kijken naar mijn vooruitgang op het gebied van gewoontes die ik mezelf wil aanleren. Zo wil ik vaak genoeg sporten, fruit eten en twee vreemde talen leren. Ook heb ik een doel om vaak genoeg blogs te schrijven. Dit lukt niet altijd even goed. Door mezelf een bladzijde te wijden aan deze gewoontes heb ik ook meer motivatie om het ook echt te gaan doen en zo hoop ik dat het steeds makkelijker wordt. De kleurtjes maken het een hele vrolijke pagina en het is fijn om naar te kijken. Het wordt natuurlijk nog veel mooier als ik ook echt alles doe (of zo veel mogelijk).

Mijn trainingsschema is voor hardlopen. Ik heb op Endomondo, een sportapp en website, een trainingsschema gemaakt waar op staat wanneer, hoe ver en hoe lang ik moet hardlopen. Dit heb ik overgenomen in mijn bullet journal, waardoor ik én een goed overzicht heb én nog meer motivatie heb om ook echt te gaan hardlopen. Ik ben echt heel trots op deze pagina, omdat hij heel strak is, maar ook mooi met de groene vakjes van volbrachte trainingen.

Dan heb ik een nieuwe pagina voor mezelf, namelijk een overzicht met series die ik aan het kijken ben. Ik kijk zo veel verschillende series dat ik op een gegeven moment de bomen door het bos niet meer zie. Daarom heb ik bedacht om zo een schema op te stellen. Nu kan ik makkelijk kiezen wat ik wil gaan kijken en zo kan ik bijhouden hoe ver ik eigenlijk ben met de serie. Misschien dat ik op deze manier ook niet met allemaal nieuwe series begin voor ik een andere heb afgekeken.

Dan last but definitely not least, heb je nog de daily tracker. Dit is het belangrijkste gedeelte van de bullet journal, namelijk een overzicht voor een dag met afspraken en taken die ik moet volbrengen. Het idee is dat je aan het begin van je dag of aan het einde van de vorige dag een lijstje maakt met dingen die je morgen moet doen. Zo heb je een overzicht van die dag en meer motivatie om het ook echt te doen. Eerst komen er bullets voor de taken die ik nog wil doen en wanneer ik het gedaan heb zet ik er een kruisje doorheen. Wanneer ik het doorschuif naar de volgende dag komt er een pijltje in en wanneer ik het helemaal niet meer ga doen zet ik er een streep doorheen. Ik vind het echt super handig.

Verder kun je nog super veel meer dingen doen met een bullet journal. Je kan aantekeningen maken van vergaderingen, lijstjes voor van alles en nog wat, boodschappenlijstjes, paklijstjes voor vakanties, je kunt het zo gek niet bedenken. Op verschillende websites en in verschillende Youtube-filmpjes zijn er mensen (vooral vrouwen) die bedenken wat ze in hun bullet journal willen zetten. Ook zijn er mensen die allemaal tekeningetjes maken in hun bullet journal. Voor mij hoeft dat laatste niet zo. Het moet er leuk en uitnodigend uit zien, maar het hoeft niet te overdreven te zijn. Het gaat mij vooral over het overzichtelijke. Ik vind het in ieder geval super leuk om te doen, dus ik nodig je vooral uit om hier ook aan te beginnen. Succes!