Ik herinner me dat ik als kind al heel erg veel van lezen hield. Ik lag ’s avonds in bed met mijn boek dicht bij me, zodat ik heerlijk kon lezen voor ik ging slapen. Áls ik ging slapen, want veel liever bleef ik gewoon lezen, totdat het weer ochtend werd. Talloze keren kwam mijn moeder mijn kamer binnen stormen om te roepen dat ik moest stoppen met lezen. Al snel begreep ze dat het beter was om mijn boek mee te nemen naar beneden, zodat ik niet verder kon lezen, want ik moest en ik zou verder lezen. Op zo’n punt kon ik natuurlijk niet meer stoppen. Een van mijn tactieken, zodat ze mijn boek niet af zou pakken, was hem te verstoppen wanneer ik haar de trap op hoorde komen, meestal bij mijn voeten, want daar zocht ze toch nooit. (Ouders: dit heb je niet gelezen; Kinderen: geniet er van!)

Maar tegenwoordig vraag ik me nog wel eens af of het nog leuk is om de boeken te lezen die ik toen las. Misschien niet dezelfde boeken, maar kinderboeken. Boekjes die lekker weg lezen. Boeken die simpelere onderwerpen hebben, niet al te zwaar zijn en ook gewoon snel uit zijn. Mijn eigen voorkeur is vooral wat bij Young Adult blijven steken, boeken voor jongeren tussen de 15 en 20 jaar oud. Ik ben al iets ouder dan dat, maar waarom zou ik blijven hangen bij die leeftijd. Naast dat ik meer boeken voor volwassenen kan gaan lezen, kan ik ook een keer in de zo veel tijd een kinderboek oppakken. Zou dat wat zijn?

Want kinderboeken kunnen ook voor volwassenen nog steeds heel vermakelijk zijn. Ik heb Alice in Wonderland van Lewis Carroll onlangs nog gelezen en alle beelden en ervaringen hebben zeker wat met me gedaan. The Wizard of Oz van L. Frank Baum vond ik nog cooler, waarbij ook de karakters en de diepere verhaallijnen me heel erg aanspraken. Ik heb daarnaast ook de Brief voor de Koning gelezen, geschreven door Tonke Dragt, waarin de fantasiewereld me niet alleen verbaasde, maar daarnaast ook de schrijfstijl en ik zag hoe goed dit boek mij kon grijpen. Kinderboeken zijn dus zeker niet te saai voor kinderen en kunnen een volwassene nog steeds naar andere werelden verplaatsen.

Daarnaast is de nostalgie ook nog steeds een ding. Een tijdje geleden heb ik immens genoten van Charlie and the Chocolate Factory. Het deed me niet alleen denken aan toen ik het boek voor de eerste keer las, maar ik kwam ook een diepere laag tegen die ik toen nog niet helemaal begreep. Pinkeltje is een serie die ik vroeger ook heel veel las en ook daarvan heb ik erg genoten. Ik herinnerde me opeens alle karakters weer en al snel zat ik weer in de wereld. Met een nieuwe blik kan ik me ook verbazen over de ideeën van de schrijvers die de kinderboeken schrijven. Want ondanks dat het “maar” een kinderboek is, komt er toch een heleboel creativiteit bij kijken om die verhalen überhaupt te bedenken, laat staan op papier te krijgen.

De laatste reden waarom het misschien toch niet een slecht idee is om kinderboeken te lezen, is omdat er in kinderboeken toch vaak een dieper thema wordt meegegeven. De kinderboeken proberen je over het algemeen toch iets te leren en dat zorgt er voor dat de boeken ook voor volwassenen niet een slecht idee zijn om te lezen. Vaak wordt er in die boeken een beeld gegeven aan gevechten tussen goed en kwaad, er wordt gepraat over belangrijke thema’s als scheidende ouders, pesten, autonomie en plezier maken. Hier kunnen ook volwassenen wat van leren. Tegenwoordig zijn ook thema’s als transgenderisme, homoseksualiteit en racisme een stuk belangrijker geworden in kinderboeken. In mijn kindertijd was dat een stuk minder en óók daarom is het goed om eens een nieuw kinderboek er bij te pakken.

Kortom is het dus echt geen slecht idee om kinderboeken te lezen. Ze kunnen ons nog steeds meenemen in andere werelden, ze hebben vaak een diepere laag waar ook wij iets aan hebben, ze brengen nostalgie in ons naar boven en als laatste zijn ze natuurlijk ook nog steeds gewoon erg vermakelijk. Ik ga natuurlijk zelf niet helemaal terug in de kinderboeken, want boeken voor jongeren en volwassenen zijn ook erg leuk, maar eens in de zo veel tijd een kinderboek lijkt me wel erg aantrekkelijk. Lees jij wel eens kinderboeken? En heb je nog goede aanraders? Laat het vooral in de reacties weten!