Nu we op deze wereld in de situatie zitten waar we in zitten is het veel gebruikelijker om niet op vakantie te gaan. Zeker op vakantie gaan naar het buitenland wordt nu een stuk meer beperkt. Toch is het ook als je thuis blijft belangrijk om uit te kunnen rusten en bij de komen van het werk of van school. Het thema van de Friday Five van deze week heeft daar alles mee te maken, namelijk: boeken voor een staycation. Boeken voor wanneer je juist niet op vakantie gaat, maar thuis blijft. De Friday Five wordt georganiseerd door Joost van NerdyGeekyFanboy en het thema van deze week is bedacht door Nienke van BookSomeTea.

Schim en Schaduw – Leigh Bardugo

Mijn eerste idee dat ik had over boeken bij een staycation is boeken die je naar plekken brengt. Daarom hebben deze boeken ook allemaal iets van reizen in zich. Of het nu fysiek reizen is, zoals met een auto, of reizen naar andere werelden of iets wat zich gewoon letterlijk afspeelt in een andere wereld. Schim en Schaduw is een boek dat zich in een fantasy wereld afspeelt. De hoofdpersoon Alina komt er op een nogal gevaarlijke en dramatische manier achter dat ze een meer krachten heeft dan ze dacht. Ze wordt onderdeel van de Grisha: een magisch elitekorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling. Het is een nogal donker boek, maar je komt er mee wel degelijk op plekken en tijdens een vakantie lijkt het me ook gewoon fijn om door dit geweldige boek verslonden te worden (of jij verslindt het boek, dat mag ook).

The Wizard of Oz – L. Frank Baum

Als we het hebben over reizen dat is de Wizard of Oz ook zeker een boek waarin dat gebeurt. Want Dorothy is zeker niet in Kansas meer. Ze is met haar huis in een orkaan naar Oz gereisd en ook in Oz reist ze wat af op zoek naar een manier om weer thuis te komen. Ik denk dat dit een perfect boek is voor een staycation, niet alleen omdat er veel gereisd wordt in het boek, maar ook omdat het gewoon een fijne rustige read is. Ik ga er vanuit dat veel mensen het verhaal al kennen, waardoor het lekker voorspelbaar is, maar toch fijn om te lezen door de schrijfstijl van L. Frank Baum. Daarnaast is het een kinderboek, wat betekent dat je er lekker van kan genieten, zonder al te veel moeilijke stukken of verontrustende passages. Gewoon lekker lezen!

Paper Towns – John Green

Meer reis-boeken. Ik ben zeker in het thema reizen blijven hangen. In Paper Towns heeft Quentin (Q) een avontuurlijke nacht met zijn buurmeisje Margo. Ze heeft zich verkleed als ninja en samen gaan ze wraak nemen op een aantal mensen die met Margo te maken hebben. Q voelt dat alles is veranderd, maar de volgende dag is Margo verdwenen. Q komt er achter dat er aanwijzingen zijn. Hij gelooft dat er een soort queeste is, een pad aan aanwijzingen die hem uiteindelijk naar Margo moeten brengen, zodat hij haar terug kan halen. Het begin van dit boek is avontuurlijk en spannend en het tweede gedeelte is een roadtrip met altijd maar die reizende (pun intended) vraag wie Margo eigenlijk was. Een heerlijk boek voor een warme zomeravond.

Dromendochter – Laini Taylor

Dromendochter is nog een boek die voor mijn gevoel veel reizen in zich heeft. In Dromendochter volg je Karou, een meisje met blauw haar die in Praag kunstgeschiedenis studeert. De stad op zich is wel mooi, maar daarnaast is Karou ook bezig met het verzamelen van tanden voor haar verzorger, die er niet bepaald menselijk uit ziet. Karou wordt in een wereld getrokken die ze niet kent, er komen vreemde wezens op haar pad, en niet alleen in haar tekenblok, maar daarnaast komt bij haar dezelfde vraag naar boven: Wie ben ik. Een boek waarin je veel reist, veel avontuurlijke gebeurtenissen tegen komt en vooral verliefd wordt op de hoofdpersoon en de wezens om haar heen.

Robijnrood – Kerstin Gier

In dit boek reizen we misschien niet zo veel naar andere plaatsen, maar wel zeker naar andere tijden. Robijnrood lijkt me een heerlijk boek voor een fijne zomerdag. Misschien een waarin het niet zulk mooi weer is buiten, maar lekker binnen dit boek leest. Het boek leest lekker weg, is luchtig, maar ergens ook weer spannend. Ik vond de premise ook heel interessant. De familie van Gwen is een beetje raar. Eens in de zo veel generaties is er een dochter die door de tijd kan reizen. In de familie van Gwen is dat Charlotte. Totdat Gwen opeens in het Londen van honderd jaar geleden terecht komt. Ik heb erg genoten van de sfeer, de kostuums, de bals en de liefde die ontstaat… Zeker een aanrader om dit boek en deze serie op te pakken.

En dat was mijn Friday Five van deze week! Ik vond dit een heel leuk thema. Lekker los en vrij, daar houd ik van. Heb je nu een staycation of komt er een aan? Kijk dan ook op de volgende blogs. Deze mensen doen ook mee aan de Friday Five, dus wie weet kom je nog meer leuke boeken tegen. Welke boeken ga jij lezen op je staycation?

Joost (NerdyGeekyFanboy)
Laurie (Laurie Leest)
Conny (Connies Boekkies)
Annabel (Het leven van een boekenworm)
Nienke (BookSomeTea)
Kim (De Juf Leest)
Nora (Geekish)
Katja (That Blonde Woman)
Patricia (Donderdesign)
Dennis (CooleSuggesties)
Kwante (Kwante in Wonderland)
Eline (ElineBooks)
Elke (Ladybooksalott)
Emmy (Zon en Maan)