Ik heb ondertussen aardig wat keren meegedaan aan leesmarathons. Vaak moet je voor die leermarathons aangeven hoe lang je hebt gelezen. Ik liep dan altijd te hannesen met notitieboekjes en stopwatches op mijn telefoon. Allemaal niet super handig. En toen begonnen mensen op het internet over de Bookly App, een app voor je telefoon waarop je kan bijhouden hoe lang je leest, hoe vaak je leest en hoe snel je leest. Statistiek!

Ik heb deze app nu al een aardige tijd en ik kan nu bijna niet meer zonder. Als je wilt lezen open je je boek en op de app klik je gewoon op start reading. En als je klaar bent stop je de timer. Je geeft aan tot welke bladzijde je bent gekomen en dan ben je weer klaar! Heel makkelijk en je weet dan ook precies hoe veel en hoe vaak je hebt gelezen.

Wat ik heel handig vind aan de app is dat hij je leessnelheid bijhoudt. En dat niet alleen, hij gebruikt je leessnelheid om voor je te berekenen hoe lang het nog duurt voordat je het boek uit hebt. Handig, want dan kan ik veel beter plannen wanneer ik een deadline heb waarvoor ik het boek moet uitlezen.

Je kan boeken in de app toevoegen op verschillende manieren. Je zou het isbn-nummer van je boek kunnen scannen (al heb ik het zelf nog nooit voor elkaar gekregen, maar misschien dat dat alleen met Engelse boeken werkt). Je kan zoeken op een boek met de titel en/of de auteur en de meeste boeken kan de app wel vinden. En als dat allemaal ook niet lukt dan kan je zelf de gegevens invullen inclusief foto, aantal bladzijdes enzovoort. Het werkt allemaal!

Daarnaast kan je in de app aangeven wanneer je het boek uit wilt hebben, en dan berekent de app voor je hoe lang je per dag moet lezen. Het werkt niet altijd even goed, omdat hij niet goed rekening houdt met wat je op die dag zelf gelezen hebt. Echter, als je het gebruikt als momentopname aan het begin van de dag dan gaat het zeker goed. Echt handig voor als je niet alles in een keer wil lezen, maar hem wel voor een bepaalde deadline uit moet hebben.

Ook heb je nog boekenkasten waar je je boeken kan bewaren. Ik heb nu een boekenkast voor “aan het lezen”, “gelezen”, “te lezen” en er is een gedeelte voor geleende boeken. Geleende boeken aanvinken is handig, want dan kan je beter onthouden dat je het boek ook nog weer terug moet brengen. En je kan aangeven van wie het boek is, zodat je hem niet per ongeluk teruggeeft aan de verkeerde!

Je kan per boek ook quotes, gedachten en definities van woorden toevoegen, zodat je dat allemaal bij elkaar hebt. Je kan boeken een waardering geven en je kan doelen zetten voor hoe lang of hoe veel bladzijdes je per maand of per jaar wilt lezen. Er zijn zelfs achievements die je kan halen, zoals aantal boeken gelezen, pagina’s gelezen en leesstreaks van het aantal dagen achter elkaar gelezen. Allemaal super leuk. Ik gebruik nog niet alle functies, zoals de quotes, maar het is allemaal wel leuk opgezet.

Ik heb de app ooit op mijn telefoon gezet voor leesmarathons. Daarvoor is de app extra fijn, want je kan makkelijk rapporten uitdraaien met hoe lang je hebt gelezen op een dag. Deze rapporten kan je dan makkelijk opsturen naar de organisatoren van de leesmarathon om te bewijzen dat je het aantal uur hebt bereikt (als dat al je doel was, want dat is niet altijd even leuk).

Naast de daily goal voor het behalen van je doel heb ik nog een klein minpuntje van de app en dat is dat ik vaak een melding krijg van een nieuwsitem. En dan open ik de melding en gaat de app gewoon naar de beginpagina! Niks geen nieuws. Haha. Zonde, maar het is niet anders. Maar de app heeft volgens mij binnenkort ook haar eigen leesmarathon, dus misschien dat ik daar ook maar aan mee ga doen. Een leuke app in ieder geval, en zeker het proberen waard.

De app is gratis te gebruiken. Bookly Pro kost $4,99 per maand, $19,99 per 6 maanden of $29,99 per jaar. Hiervoor krijg je een oneindig aantal boeken (normaal kan je er maximaal 10 op hebben staan) en wat meer rapporteringsmogelijkheden etc. Ik heb zelf een jaarabonnement voor €20,99 per jaar.
App Store
Google Play