Titel: De IJzeren Prins (De Helse Creaties #2)

Auteur: Cassandra Clare

Uitgeverij: Moon

Genre: Fantasy, Young Adult

Ware liefde is bedolven onder geheimen en leugens in dit vervolg op De IJzeren Engel. In de magische onderwereld van Victoriaans Londen voelt Tessa zich meer en meer aangetrokken tot Jem, maar haar blijvende verlangen naar Will, ondanks zijn slechte buien, maakt haar verward. Toch lijkt Will te veranderen: de muur om hem heen breekt langzaam maar zeker af. Samen gaan ze op zoek naar antwoorden uit het verleden, maar hun zoektocht naar de waarheid is extreem gevaarlijk. Tessa’s hart wordt zwaar op de proef gesteld, vooral wanneer het verraad uit eigen kring komt.

Ik was de laatste tijd een beetje ingekakt als het aankomt op leuke boeken lezen. Echt leuke boeken lezen en niet kunnen stoppen met lezen. Maar ik ben weer terug, want deze serie vind ik echt geweldig. Het is de Helse Creaties serie of The Infernal Devices in het Engels en ik vind het zo cool. In deze boeken zitten we in het Victoriaanse Londen, een aardige tijd gelezen. Net als in de eerste serie, The Mortal Instruments, heb je te maken met Shadowhunters en wezens uit de onderwereld, maar dan zit je in een andere tijd. En er zijn andere karakters, voor het grootste deel dan.

De hele serie gaat over de zoektocht van de Schaduwjagers naar Mortmain, een machtige man die in feite op zoek is naar nog meer macht. Er wordt gespeculeerd dat hij op zoek is naar de vernietiging van de schaduwjagers. En dat wil hij doen met hulp van zijn machines, robots die voortgestuurd worden met zwarte magie. En het gaat over Tessa die op zoek is naar zichzelf. Want wie is ze eigenlijk? Van wie stamt ze af?

Ik vind de wereld geweldig, ik vind het cool dat het in Londen afspeelt. De karakters zijn echt om van te smullen. Jem en Will, de beide love interests, zijn allebei zo leuk. Jem is zo schattig en lief en Will is zo… stoer en sexy. Ik wil ze allebei hebben, mag dat?

Daarnaast is het instituut, de plek waar de belangrijkste personen wonen is zo overweldigend cool. De kamers zijn zo geweldig dat ik er zelf zou willen wonen, al zijn de gangen en sommige ruimtes een beetje griezelig. De andere plaatsen in de boeken zijn ook interessant. Veel rijkeluiswoningen met grote villa’s, en dat is dan alleen nog maar het vakantiehuis, ofzo.

Ook dit tweede boek heeft weer schokkende ontdekkingen. Ik was een beetje verbaasd dat een belangrijke ontdekking eerder door ons als lezer werd ontdekt dan door de hoofdpersoon. Ik weet niet of ik dezelfde keuze had gemaakt, want hierdoor wisten wij meer dan de hoofdpersoon zelf, maar aan de andere kant snap ik het ook wel weer.

Sommige karakters waren soms een klein beetje frustrerend. Zo is Tessa lekker aan het twijfelen met welke jongen ze nou verder moet en ziet ze nou echt niet dat Will haar zeker wel leuk vindt? Is ze nou echt zo blind? Dat vond ik niet helemaal geloofwaardig, maar misschien komt het omdat wij als lezer te veel weten. Will is soms ook zo frustrerend met zijn acties. Toch weet ik Will ook heel erg te waarderen door een aantal keuzes die hij maakt. Ik houd echt van Charlotte en Henry, die zo liefdevol zijn, maar nog het meest tot elkaar moeten komen. Maar zelfs de slechteriken in het boek zijn interessant en dat kan ik zeker waarderen.

Een ding die ik wat jammer vind soms, en wat het boek nog iets minder geloofwaardig maakt, is dat de karakters maar niks kan overkomen. Dat ik het idee heb dat er zo langzamerhand wel iemand door moet gaan door alle gevechten en iedereen blijft maar lezen. Nee, begrijp me goed, ik houd van de karakters, maar het maakt het wel iets minder geloofwaardig.

Maar nee, ik vind deze serie echt geweldig. Misschien nog wel beter dan de Mortal Instruments. Ik geniet zo van de karakters en de omgeving en het verhaal is ook heel interessant. Ik kan daarbij ook gewoon heel erg genieten van de easter eggs naar d e boeken die zich in de huidige tijd afspelen.

Waardering: 4.5 uit 5.