Het leven uit een dag

Benny groeit op in een wereld waarin de mens slechts een dag leeft en de liefdesdaad eenmalig is. De hemel, zo gelooft men, is het geluk van een ogenblik; de hel is de plaats van de herhaalbaarheid der dingen. Benny en zijn vriendin plegen een moord op een blinde, om zodoende in de hel terecht te komen en hun liefdesdaad te kunnen herhalen.

Ik wil dit boek al een hele tijd lezen. Het idee leek me heel origineel en interessant en ik was benieuwd naar de levens van deze mensen. Hoe leven ze? Leven ze met andere ideeën en gevoelens? Wat zijn de ideeën over het leven na de dood en religie?

Op al deze vragen heb ik antwoord gekregen in dit boek. Ik ging er met wat ideeën in over wat ik er van verwachtte. Toch was het heel erg anders dan ik had verwacht. Het was heel interessant hoe de levens van deze mensen zijn ingericht. Ik vond dit ook leuk om te lezen. Wat ik wat minder vond was de snelheid van het verhaal. Ik begrijp het dat een dag best snel is, en dat het verhaal dus ook snel gaat, maar de hoofdpersoon gaat van leerling op een school ineens naar een kroeg. Het ging me net iets te snel.

Het einde sprak me ook niet zo aan. Ik had het graag anders gezien, waardoor ik me misschien niet helemaal voldaan voelde na het lezen van het boek. Maar het einde op zichzelf was niet het belangrijkste. Het belangrijkste was de diepere boodschap in het boek. Het verhaal is er niet voor het verhaal, maar om het te vergelijken met ons eigen leven. Zo voelde het in ieder geval.

Omdat de mensen in het boek maar een dag leven, doen ze alles maar één keer. Er is namelijk niet zo veel tijd. Ze gaan dus maar één keer naar school, ze worden maar één keer dronken (zonder kater!) en ze hebben maar één keer seks. Hierdoor is alles wat ze doen wel belangrijker. Het krijgt veel meer waarde en door dat te lezen, ben ik gaan nadenken over de dingen die wij doen in ons leven, die ik doe in mijn leven. Hoe veel waarde hecht ik aan die dingen?

Er zijn natuurlijk bepaalde dingen waar ik zeker van geniet. Lekker in de zon zitten, buiten op een terras of in de tuin. Dat lekkere stukje chocolade met een kop thee en een goed boek. Ik kan daar heel erg van genieten. Maar er zijn ook een aantal dingen die zo snel weer voorbij gaan zonder er over na te denken. Het is heel makkelijk om in de trein gehaast te zijn en te mopperen over vertraging of de mensen om je heen. Het is soms extra moeilijk om op die momenten naar buiten te kijken en te genieten van alle dingen om je heen.

Het boek heeft me laten zien dat je zo veel belangrijke dingen aan je voorbij laat gaan zonder dat je het door hebt. Het boek heeft me laten nadenken over de dingen in mijn leven waar ik meer van zou moeten genieten. Waar ik meer stil bij zou moeten staan. Het is misschien goed om stil te blijven staan bij je leven en na te denken over de dingen die je zou doen als je niet zo veel tijd (meer) had. Waar zou je extra van genieten op die momenten? En ik denk dat het goed is om dingen eens in de zoveel tijd te beleven alsóf het de enige keer is. Dat maakt het leven veel waardevoller.

P4120323