Bijna iedereen heeft vast wel gehoord van de nieuwe fantasy-serie op Netflix: Shadow and Bone. Deze serie is natuurlijk gebaseerd op een gelijkgenaamde serie en ik vond het daarom een goed moment om maar eens te beginnen met het lezen van de boeken in de Grishaverse. Ik wist nog niet wat ik kon verwachten, maar nu is hier eindelijk mijn recensie. Van het eerste boek dan.

Titel: Schim en Schaduw

Auteur: Leigh Bardugo

Uitgeverij: Blossom Books

Vertaler: Sandra C. Hessels

Genre: Fantasy, Young Adult

Het ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker.

Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend Mal zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha: het magische elitekorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling.

Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt.

Ik kan me altijd heel goed vermaken met boeken die zich in andere werelden afspelen. The Lord of the Rings, De Selectie, Daughter of Smoke and Bone, ik vond ze allemaal geweldig. Daarom wist ik ook bijna wel zeker dat ik deze serie ook geweldig zou vinden. Ik hoorde natuurlijk ook veel medebloggers over deze serie. Joost van NerdyGeekyFanboy die zelfs verkleed ging als de Duisterling en Katja van That Blonde Woman. Zij vonden de serie allemaal heel goed, dus ik verwachtte er veel van.

En dit boek maakte de verwachtingen helemaal waar! Vooral de worldbuilding was helemaal geweldig. Ik waande me helemaal in de wereld van de Grisha, samen met de Schaduwvlakte die het land in tweeën splitste. Ook de sfeer op het hof en binnen de school van de Grisha vond ik heel goed beschreven. Ik vond het in het begin soms wat lastig om te begrijpen en om er achter te komen hoe de vork in de steel zat, maar ik ben er helemaal uit gekomen.

Ook was ik erg blij met de karakters. Ik kon heel goed met Alina meeleven. Hoe ze haar hele leven misschien wat middelmatig is geweest en het niet goed bij hoorde. Hoe ze zich het buitenbeentje voelde binnen de school. Mal vond ik ook een heel cool personage. Ik heb niet het idee dat iedereen hem even leuk vind, maar ik vond hem juist een heel fijn personage om over te lezen. En de Duisterling was natuurlijk ook een heerlijk personage om over te lezen. Zo stoer, onverschrokken en duidelijk ook wat geheimzinnig. Heerlijk. De andere mensen op de Grisha school zijn me wat minder goed bij gebleven, maar ik hoop zeker dat we een aantal van hen terug gaan zien in de rest van de serie.

Het boek was links en rechts een heel klein beetje voorspelbaar (maar dan ook echt een heel klein beetje). Ondanks dat ik het gevoel had dat iets of iemand net iets anders was dan je in eerste instantie wordt voorgespiegeld is het hoe en wat toch nog een grote verrassing. Het einde is in ieder geval een mooi vooruitzicht naar het volgende boek, waar met een spannende vlucht we waarschijnlijk nog genoeg spanning gaan tegenkomen.

Ik vond het in ieder geval een goed en fijn boek om te lezen. Ik ben nu enthousiast om de serie te gaan kijken én om de rest van de serie (en de andere series in deze universe) te gaan lezen. Lees jij mee? En wat vond jij van de Grishaverse boeken?