Al weer een paar maanden geleden ben ik met een goede vriendin naar Londen geweest. Er lag namelijk al een tijdje een plan om naar de musical Wicked te gaan. Wicked is een boek en een musical dat draait om het verhaal van de Wicked Witch of the West, oftewel de heks die voorkomt in The Wizard of Oz.

Toen ik de musical had gezien was ik helemaal lyrisch. Ik vond het geweldig. Ik wist dat ik het leuk zou gaan vinden, maar ik kende nog niet het hele verhaal en dus was het een hele overweldigende ervaring. Bovendien was het decor, de kleding en de musicalsterren geweldig. De muziek was adembenemend en ik zing nu, een paar maanden later, nog steeds de liederen keihard mee.

Maar daarom moest ik natuurlijk ook het boek gaan lezen. Want als ik de musical zo cool vond, dan zou het boek dat ook wel zijn, toch?

Ik weet niet of ik het daar helemaal mee eens ben. De musical was leuk en lief. Er zat romantiek in en actie. Vriendschap en spanning. Het boek was daarentegen een stuk duisterder dan de musical. De heks was een stuk minder lief en een stuk meer egoïstisch voor mijn gevoel. Er kwamen een aantal zware onderwerpen aan bod. In de musical werd al wat gesproken over de onderdrukken van de Dieren, maar in het boek was dat nog een stuk belangrijker.

Bij dit boek is het dus heel belangrijk om je niet al te veel vast te houden aan de musical. Als je de musical als leidraad gebruikt dan zul je namelijk sterk teleurgesteld worden. Het verhaal is namelijk erg anders dan in de musical. Laat het los en verwacht een wat zwaarder boek en dan zal het een stuk makkelijker zijn om het verhaal te lezen.

Ik vond het boek best een dikke pil. Op sommige punten was het langdradig en lichtelijk saai. De schrijfstijl vond ik soms wat onpersoonlijk en er waren best veel karakters die ik wat te weinig vond uitgediept. Velen leken niet echt een doel te hebben in het leven. Ze waren vooral bezig met overleven en leven zonder ergens echt naar toe te leven.

Het verhaal an sich vond ik wel heel interessant. Ik moest me inderdaad wel van mijn verwachtingen af zetten, maar daarna was het wel weer boeiend. Hoewel ik er best lang over heb gedaan om dit boek te lezen was het wel leuk om te lezen. Ook zette bepaalde onderwerpen in het boek me zeker tot nadenken. Het ging in op het benadelen van bepaalde bevolkingsgroepen. Het ging een beetje over oorlog en boek stelde vaak de vraag: Wanneer kan iemand worden gekenmerkt als slecht? Daarnaast ging het ook in op religie, wat ik een erg interessant onderdeel vond van het boek en wat niet echt terugkwam in de musical.

Het is niet het beste boek dat ik heb gelezen en het was soms wat saai, maar het was zeker ook geen slecht boek. Als je dit boek wilt lezen, dan zal ik het zeker doen, maar je moet wel er voor zorgen dat je niet te veel verwachtingen hebt vanuit de musical en verwacht wat meer duistere thema’s en scènes. Maar als dat lukt dan kun dit zeker een vermakelijk boek vinden.