Het is weer vrijdag! Dit is de laatste vrijdag van mijn vakantie en dus nog een paar dagen te gaan voor het weer tijd is om te gaan werken. Maar nu eerst nog een lijstje van de Friday Five van deze week! De Friday Five wordt georganiseerd door Joost van NerdyGeekyFanboy en het thema van deze week gaat over de letter J. Welke boeken met de letter J ik geweldig vind? Lees het hier!

De Jasmijnzussen – Corina Bomann

De was oorspronkelijk een toevallige vinding. Ik was een aantal jaar geleden op een boekenfestijn, ik denk in Utrecht, en toen vond ik een aantal interessante boeken, waar dit er een van was. Dit boek begint met Melanie Sommer die net terug komt van een werkreis als ze hoort dat haar man in coma is geraakt na een auto-ongeluk. Ze moet wat op zoek naar zichzelf en komt bij haar overgrootmoeder die haar vertelt over haar zware jeugd in Saigon en later in Berlijn. Ik vind dit echt een aanrader. De beelden die de schrijfster creëert zijn fantastisch en afschrikwekkend en het verhaal van de overgrootmoeder is erg indrukwekkend.

Jasper – Tamara Geraeds

Aan het boek Jasper heb ik ook een aantal herinneringen. Dit is namelijk een boek dat ik ook een hele tijd geleden heb ontvangen, maar dan via een winactie van Joany van Craving Pages. Dit boek gaat over Jasper hij iets kan zingen en dan gebeurt het ook. De prijsvraag ging over wat jij zou zingen als je diezelfde gave had. Het boek laat heel goed zien dat de wereld niet zo makkelijk is en dat je goed moet nadenken voordat je iets besluit om te doen en goed moet kijken naar de gevolgen.

Het Juvenalis Dilemma – Dan Brown

Het Juvenalis Dilemma is een boek van Dan Brown dat volgens mij iets minder bekend is. Het zit namelijk niet in de Robert Langdon Serie (Angels & Demons, The Da Vinci Code, Inferno). In plaats daarvan is het een stand alone, maar ik kon hem zeker waarderen. Het was wat lastig om niet in Robert Langdon zijn schoenen te stappen, maar in plaats daarvan stappen we in de schoenen van Susan Fletcher, een wiskundige die bij NSA een opdracht heeft. Daar komt ze er achter dat de NSA gechanteerd wordt met ingewikkelde code. Het blijkt allemaal heel gevaarlijk te zijn en het wordt dan ook een super spannend boek. Ik kan de hoofdpersoon heel erg waarderen, dus ik vind het zeker het lezen waard.

The Jungle Book – Rudyard Kipling

The Jungle Book heb ik gelezen met de boekenclub van een vriendin van me. Het was heel interessant om het boek een keer te lezen, omdat niet alles hetzelfde is als in de film van Disney uit 1968. Het was interessant om te kijken naar de verschillen tussen de film en het boek. Het boek is geschreven op basis van verschillende verhalen en het is dus niet een doorlopend verhaal, zoals in de film. Er zijn hedendaagse thema’s in verstopt, zoals autoriteiten, respect, adoptie en verlating.

Jane Eyre – Charlotte Brontë

Jane Eyre is een van mijn favoriete klassiekers. Het gaat over een vrouw die op zoek is naar geluk, liefde en een beter leven. Ze wordt op jonge leeftijd naar een kostschool gestuurd. Dit vond ik een heel cool stuk om te lezen, deels omdat ik kostscholen interessant vind, maar ook omdat Jane er hard voor zorgt om beter de school te verlaten dan ze er binnen kwam. Ze is dan ook een tijdje lerares geweest op de school. En daarna komt ze natuurlijk bij Edward Rochester op het mysterieuze Thornfield Hall. Ik vind het cool hoe Jane Eyre vecht voor haar geluk en voor haar eigenwaarde. Ze laat anderen niet met haar dollen en dat kan ik heel erg waarderen. Een heel fijn boek en ik wil hem zeker nog een keer lezen.

Dat was mijn Friday Five voor deze week! Wil je nu meer boeken vinden om te lezen? Kijk dan ook op de websites van de volgende bloggers. Zij doen ook mee aan de Friday Five.

Joost (NerdyGeekyFanboy)
Laurie (Laurie Leest)
Conny (Connies Boekkies)
Annabel (Het leven van een boekenworm)
Nienke (BookSomeTea)
Kim (De Juf Leest)
Nora (Geekish)
Katja (That Blonde Woman)
Patricia (Donderdesign)
Dennis (CooleSuggesties)
Kwante (Kwante in Wonderland)
Eline (ElineBooks)
Elke (Ladybooksalott)
Emmy (Zon en Maan)