En weer een vrijdag is aangebroken, dus het is weer tijd om het potje Friday Five open te trekken. Elke week wordt er voor de Friday Five, georganiseerd door Joost van NerdyGeekyFanboy, een boekig onderwerp besproken. Deze week Boeken die een rol voor een pandemie hebben. Een grote ziekte dus! Ik ben heel benieuwd waar ik op ga komen. Het thema van deze week is bedacht door Nora van Geekish.

The Death Cure – James Dashner

In het derde boek van de Maze Runner serie van James Dashner komt ook een grote pandemie voor. In dat boek is namelijk de Flare heel belangrijk, een ziekte die onder andere je hersenen aantast, waardoor de geïnfecteerden langzaam gek worden, totdat ze wild worden en anderen bevechten tot kannibalisme aan toe en daar waarschijnlijk nog heel erg overheen. Het enge is onder andere dat deze ziekte door mensen is gemaakt. En het lijkt me echt verschrikkelijk. Heel scary en de mensen met de Flare in de film zien er ook nog eens super lelijk uit. Ik ben blij dat dit fictie is en niet echt.

One Hundred Years of Solitude – Gabriel García Márquez

In One Hundred Years of Solitude is het stukje ziekte niet heel groot, maar er is wel een stuk waarin alle mensen last krijgen van insomnia, waardoor ze niet meer konden slapen. Het lijkt een soort virus te zijn die van mens op mens verspreidt, waardoor ze op een gegeven moment quarantaine invoeren en er niemand het dorpje in of uit mag. Ik heb dit boek gelezen toen de Corona-crisis nog niet zo lang bezig, dus ik vond het erg grappig dat ze het opeens over quarantaine hadden. Het was ook interessant hoe de mensen met de insomnia uitbraak omgingen.

Inferno – Dan Brown

Ik kan hier helaas niet al te veel over weggeven, maar in Inferno is een ziekte en een pandemie ook heel belangrijk. Een genie in het boek wil namelijk een ziekte creëren waarmee de helft van de mensen op aarde dood gaan. Dit om overbevolking tegen te gaan. Heel spannend, maar als je wilt weten hoe het afloopt dan moet je het boek zeker gaan lezen. Ik vond het in ieder geval een leuk boek.

The Stand – Stephen King

The Stand van Stephen King heb ik nog niet gelezen, maar elk lijstje met pandemie-boeken heeft dit boek bovenaan staan. Dus het moet dan wel een goed boek zijn, toch? Haha. Dit boek gaat over een ziekte die verspreid wordt, nadat een computer in een laboratorium een fout heeft gemaakt. 99 procent van de mensheid wordt uitgeroeid door de ziekte. Een cool dystopisch boek dus. Ik ben benieuwd of ik dit boek ook wat vind. Aangezien dit boek zo veel genoemd wordt, moet ik hem misschien ook maar gaan lezen.

Onverbeterlijk – Lisette Jonkman

En dan het laatste boek nog! Dit boek heb ik ook nog niet gelezen, maar hij staat heel hoog op mijn lijstje. Onder andere omdat deze zo kort is en omdat Vivian van The Book Review het hier over heeft gehad. Het gaat over een journaliste die tijdens de corona-pandemie met een schrijver in quarantaine gaat op het platteland, maar ze kunnen elkaar niet zien of horen. Het lijkt me een heel grappig boek en hij gaat dus perfect over corona! Lijkt me leuk, dus ik ga hem maar snel lezen.

En dat was mijn Friday Five van deze week. Hopelijk is deze corona-crisis snel voorbij, maar ik ben er wel volgende week weer met een nieuwe Friday Five. Lees vooral ook de volgende blogs, want deze mensen doen ook mee aan de Friday Five.

Joost (NerdyGeekyFanboy)
Laurie (Laurie Leest)
Conny (Connies Boekkies)
Annabel (Het leven van een boekenworm)
Nienke (BookSomeTea)
Kim (De Juf Leest)
Nora (Geekish)
Katja (That Blonde Woman)
Patricia (Donderdesign)
Dennis (CooleSuggesties)
Kwante (Kwante in Wonderland)
Eline (ElineBooks)
Elke (Ladybooksalott)
Emmy (Zon en Maan)