Oh nee! 2 dagen te laat! Maar aangezien ik zelf het onderwerp van deze Friday Five heb bedacht en ik heel erg van mijn moeder houd vond ik het toch belangrijk om deze Friday Five te schrijven. Want deze week gaat het, in het licht van Moederdag van vorige week, over fijne moederfiguren! De Friday Five wordt georganiseerd door Joost van NerdyGeekyFanboy en het thema van deze week is bedacht door… mij!

Sally Jackson (moeder van Percy Jackson) – The Lightning Thief

De eerste moeder die in mij naar boven komt is de moeder van Percy Jackson. Want wat een moeder is dát. Ze is echt geweldig. Het lijkt alsof ze het leven van Percy moeilijk probeert te maken, vooral door de trouwen met een verschrikkelijke man. Maar later blijkt dat ze dat allemaal deed uit liefde. Ze vindt haar zoon zo belangrijk. En ze maakt voor hem altijd blauw eten, want dat is Percy zijn lievelingskleur en dat vind ik geweldig.

Miss Honey (adoptiemoeder van Matilda) – Matilda

Je hoeft niet altijd de biologische moeder te zijn om een fijn moederfiguur te zijn en dat geldt zeker in het boek Matilda. Matilda haar familie is niet een goede familie, maar in plaats daarvan speelt haar juf een grote rol als opvoeder en moederfiguur. Zij zorgt ervoor dat Matilda in zichzelf gelooft. Ze vecht voor haar en dat vind ik zo mooi. De liefde tussen die twee vind ik geweldig en ik vind het dus ook heel mooi dat ze aan het einde van het boek echt familie worden.

Eliza (moeder van Harry) – Uncle Tom’s Cabin

Ik heb dit boek nog niet eens uit, maar deze vrouw bewonder ik zo veel. Ze is een slaaf, maar ze heeft het prima bij de Shelby’s. Ze heeft het goed, totdat haar zoon wordt verkocht aan een verschrikkelijke man, en ze besluit haar veilige plek te ontvluchten om met haar zoon naar Canada te ontsnappen. Ze is zo sterk, zo krachtig, en ze heeft zo’n groot hart. Echt een geweldige vrouw. Alleen voor haar zou ik dit boek al uitlezen.

Amarie Treadeau (nanny van Ethan Wate) – Beautiful Creatures

Amarie, of zoals Ethan haar noemt: Amma, is de nanny van Ethan. Nu zijn vader vooral in zijn eigen ruimte zit, nadat hun moeder is overleden, is zij de belangrijkste ouderfiguur in zijn leven. Maar Amma voelt bijna als een moeder en ze noemt Ethan zelfs zijn jongen. Maar je voelt in dit boek dan ook echt hoeveel Amma voor Ethan voelt. Je merkt hoe belangrijk hij voor haar is, ondanks dat hij niet haar echte zoon is. Ze wil dan ook heel veel voor hem doen, tot de dood aan toe. Ze is misschien wat streng, maar ze is echt een hele goede moederfiguur.

Lisa Carter (moeder van Starr) – The Hate U Give

En dan nog de laatste moederfiguur, namelijk de moeder van Starr. Dit boek heeft ook al zo’n sterke moeder. Lisa is jong moeder geworden, maar dat maakt haar zeker geen mindere moeder. Ze werkt heel hard om haar kinderen een goede jeugd en een goede start te geven, ondanks dat ze een nadeel hebben ten opzichte van de witte kinderen in de stad. En wanneer haar dochter het moeilijk heeft, deinst ze niet terug om heel hard en luid voor haar dochter op te komen, al wil ze ook haar beschermen, ondanks dat dat niet altijd is wat de dochter wil. En naast dat ze heel goed voor haar eigen biologische kinderen is, vindt ze het ook heel belangrijk om te zorgen voor de andere kinderen van haar man. Ik vind, net als de andere vrouwen in deze blog, dit echt een powerwoman.

En dat was mijn Friday Five (op zondag…) van deze week. Ik vond deze echt super leuk om te schrijven en ik ga proberen om volgende week weer op tijd te zijn (al doe ik geen beloftes). Tot volgende week! En kun je nou niet wachten om meer Friday Five’s te lezen, kijk dan ook vooral op de volgende blogs. Deze mensen doen namelijk ook allemaal mee aan de Friday Five.

Joost (NerdyGeekyFanboy)
Laurie (Laurie Leest)
Conny (Connies Boekkies)
Annabel (Het leven van een boekenworm)
Nienke (BookSomeTea)
Kim (De Juf Leest)
Nora (Geekish)
Katja (That Blonde Woman)
Patricia (Donderdesign)
Dennis (CooleSuggesties)
Kwante (Kwante in Wonderland)
Eline (ElineBooks)
Elke (Ladybooksalott)
Emmy (Zon en Maan)