Het is weer vrijdag en dat betekent dat het tijd is voor weekend! En natuurlijk de Friday Five, waarin ik en een heleboel andere bloggers boekige lijstjes maken van vijf. Deze rubriek is bedacht door Joost van NerdyGeekyFanboy.

In de afgelopen jaren is in YA, maar ook in andere boeken diversiteit steeds groter geworden. Steeds meer schrijvers schrijven er over in hun boeken en soms heb ik het idee dat het nodig is om mee te nemen, omdat de schrijvers anders scheef aangekeken worden. Deze week is het thema van de Friday Five dan ook: Boeken over diversiteit. Dit thema is bedacht door Veerle van Secrets of the Tales.

diversiteit

1. Stad van Beenderen – Cassandra Clare

Ook in de boeken van Cassandra Clare komt aardig wat diversiteit voor. Vooral de seksuele voorkeur is erg belangrijk in dit boek. Ook zijn er karakters met verschillende etnische achtergronden. Bovendien komen er ook wat andere wezens voor, zoals faeries, vampieren en tovenaars (warlocks). Al die verschillende soorten mensen maakt het een zeer divers boek.

2. Het verhaal van de dienstmaagd – Margaret Atwood

Het verhaal van de dienstmaagd is heel anders dan de rest van de boeken in dit lijstje. Dit is een dystopische roman, maar met een hele diepe boodschap. Het boek gaat over vrouwen. Het is een boek dat vooruit kijkt naar wat er zou gebeuren als vrouwen lager zouden komen te staan op de ladder. Maar ook wanneer bepaalde vrouwen (weer) minder rechten krijgen. In dit boek gaat het er niet om dat vrouwen sterk zijn, maar juist dat ze sterk moeten zijn. Ik denk dat dit boek laat zien hoe belangrijk het is dat vrouwen niet “lager” op de ladder komen te staan dan nu.

3. Boeken van Rick Riordan

Rick Riordan is zelf al een held, maar de helden in zijn boeken zijn ook geweldig. Rick Riordan is veel bezig met het gebruik maken van veel verschillende karakters in zijn boeken. Hij heeft zowel mannen als vrouwen die super sterk zijn. Er zijn veel mensen met verschillende achtergronden. Mensen uit China, Egypte, Marokko en vele andere plaatsen op de wereld. Ook zijn er aardig wat kinderen met verschillende seksuele voorkeuren.

Heroes of Olympus

4. Pretty Little Liars – Sara Shepard

Pretty Little Liars is een serie waarin ook heel veel diversiteit voor komt. Er is geloof, er is homoseksualiteit en er is een verschil in etniciteit. Deze boeken hebben erg veel verschillende karakters met veel verschillende ideeën en achtergronden. Dat maakt het boek erg divers.

5. The Rosie Project – Graeme Simsion

The Rosie Project is ook weer een heel ander boek. Dat boek gaat over Don Tillman, een man met autisme die op zoek gaat naar de liefde. Het boek gaat dus erg veel in op de autisme van Don en de problemen die hij hierdoor tegen komt. Het boek gaat veel in over de diversiteit op het gebied van mentale afwijkingen, dus ik denk dat dit boek zeker in dit lijstje thuis hoort.

Dit was mijn Friday Five van deze week! Wil je nog meer lezen over diversiteit in boeken? Kijk dan vooral op de volgende blogs. Oh en als je nog interessante boeken hebt met diversiteit, laat het dan vooral weten!

Joost (NerdyGeekyFanboy)
Esmee (Leesmee)
Eline (All The Feels)
Laurie (Laurie’s Bookshelf)
Lieke (Make It Personal)
Sarina (Live The Book Life)
Angela (Faeraphel)
Robin (My Thousand Lives)
Anneke (Verhaalverliefd)
An (Boekenvirus)
Bianca (Bookalicious Journey)
Monica (My Perfect Book Life)
Joany (Craving Pages)
Chelsey (Lees Mee Met Mij)
Fleur (Fleur Talks)
Conny (Connies Boekkies)
Dalinja (Life As Dalinja)
Merel (Young Adult Book Club)
Paula (Must Magazine)
Maud (Lovelyoffflower)
Liana (Sterrenregen)
Valerie (Wonderstruck Books)
Samantha (Bookish Villainy)
Annabel (Het leven van een boekenworm)
Veerle en Celine (Secrets of the Tales)
Natasha (About my bookshelf)