Het is vrijdag dus weer tijd voor de Friday Five. Dit is een rubriek bedacht door Joost van NerdyGeekyFanboy. En het thema van deze week is bedacht door mij! Boeken over mental health! Ik moet eerlijk zijn. Ik heb dit thema vooral bedacht, omdat ik het belangrijk vind dat mental health besproken wordt, maar ook omdat ik er te weinig over lees. Daarom wil ik graag meer boeken vinden die gaan over mental health. Hierdoor vond ik het wel wat lastiger om boeken te vinden. Maar dit is mijn lijstje!

Turtles all the way down – John Green
Turtles all the way down is een boek over Aza die last heeft van haar OCD, oftewel haar dwangstoornis. Ze worstelt met de neiging om zichzelf steeds te wassen, ze is bezig met bacteriën, ziektes en het wondje dat ze heeft in haar vinger. Ik vond dit boek heel interessant, maar sommige dingen vond ik soms ook herkenbaar. Haar manier van denken is boeiend en het boek heeft me echt aan het denken gebracht.

The History of Love – Nicole Krauss
Dit boek heb ik gelezen voor een bookclub van een vriendin van mij. En ik vond dit boek echt geweldig! Het boek gaat over een man uit Polen die een boek schrijft en een meisje die op zoek naar naar degene die het boek heeft geschreven om haar moeder te helpen in haar eenzaamheid. In dit boek komt depressie heel erg naar voren. De depressie is bijna tastbaar. Ik vond het een heel goed boek.

De Jasmijnzussen – Corina Bomann
De Jasmijnzussen heb ik kortgeleden gelezen tijdens een leesmarathon. Dit boek is een verhaal in een verhaal waarin de overgrootmoeder van een jonge vrouw vertelt over haar verleden. De overgrootmoeder doet dit onder andere om de jonge vrouw te helpen met haar gevoelens. De jonge vrouw heeft een man die na een ongeluk in coma is geraakt. Ze worstelt met uitputting na tijden aan zijn bed te hebben gezeten. Ze stort een paar keer in. Ik denk dat ze hiervan een burn-out aan het krijgen was en haar overgrootmoeder wil haar helpen. De verhalen van de overgrootmoeder zijn ook niet niks. Een verhaal vanuit Vietnam, Duitsland en Frankrijk. De gedachten en gevoelens zijn erg belangrijk in dit boek, wat het een interessant boek maakt waar mental health in voor komt.

All that she can see – Carrie Hope Fletcher
Dit is gelukkig een iets luchtiger boek. All that she can see van Carrie Hope Fletcher. Dit boek gaat over Cherry die dingen kan zien die anderen niet zien. Wat ze ziet zijn de emoties van de mensen om haar heen. Deze emoties zijn kleine wezentjes die groter worden naarmate ze belangrijker zijn voor een persoon. Depressie, angst, maar ook blijdschap en liefde. Cherry gebruikt de baksels in haar bakkerij om mensen beter te laten voelen. Later komt Cherry er achter dat er meer zijn die ditzelfde kunnen en vanaf daar wordt het boek een stuk spannender, maar omdat Cherry de emoties van mensen kan zien laat dit boek veel zien over mental health.

It’s Kind of a Funny Story – Ned Vizzini
Dit boek heb ik nog niet gelezen, maar deze wil ik wel zeker gaan lezen, want ik heb er veel over gehoord. Hij kan dan ook niet wegblijven van dit lijstje! It’s Kind of a Funny Story gaat over Craig Gilner die wil slagen in het leven. In plaats daarvan kampt hij met angst en depressie en na een zelfmoordpoging belandt hij in een psychiatrische inrichting. Met de mensen om hem heen die met andere psychische problemen lopen kan hij zijn angsten confronteren. Het klinkt als een heftig, maar ook een belangrijk boek, dus ik wil dit boek zeker gaan lezen.

Wil je nou meer boeken vinden die te maken hebben met mental health. Lees dan ook de blogs van de volgende personen! Want zij doen ook mee aan de Friday Five.

Joost (NerdyGeekyFanboy)
Esmee (Leesmee)
Eline (All The Feels)
Laurie (Laurie’s Bookshelf)
Lieke (Make It Personal)
Sarina (Live The Book Life)
Angela (Faeraphel)
Robin (My Thousand Lives)
Anneke (Verhaalverliefd)
An (Boekenvirus)
Bianca (Bookalicious Journey)
Monica (My Perfect Book Life)
Joany (Craving Pages)
Chelsey (Lees Mee Met Mij)
Fleur (Fleur Talks)
Conny (Connies Boekkies)
Dalinja (Life As Dalinja)
Merel (Young Adult Book Club)
Paula (Must Magazine)
Maud (Lovelyoffflower)
Liana (Sterrenregen)
Valerie (Wonderstruck Books)
Samantha (Bookish Villainy)
Annabel (Het leven van een boekenworm)
Veerle en Celine (Secrets of the Tales)
Natasha (About my bookshelf)
Judith (Judithblogtsolo.nl)
Nicky (Lovely time with Nicky)
Marieke (Marieke’s Books)
Jaike (Jaike vs de boeken)