Een Friday Five met boekige lijstjes eind oktober? Die moet wel over Halloween gaan! En dat is ook zo. Joost van NerdyGeekyFanboy maakt boekige lijstjes en aardig wat bloggers doen met hem mee. En het thema van deze week is Halloween. Whooooo. Ik lees niet heel veel griezelige boeken (omdat ik echt een hekel heb aan horror). Hopelijk kan ik een paar leuke griezelige boeken vinden voor dit lijstje.

1. Darren Shan series – Darren Shan

Stiekem houdt ik niet zo veel van griezelige boeken. Ik ben helemaal niet van de horror, dus de boeken hier zijn dan ook aardig mild. Toch heeft de eerste bladzijde van de Darren Shan serie me al de rillingen bezorgd. Spinnen die je mond binnen kruipen. Ga alsjeblieft weg. Maar deze serie heeft wel de precieze hoeveelheid creepy om leuk te zijn voor Halloween. De serie heeft veel boeken, maar stelt zeker niet teleur.

2. Dracula – Bram Stoker

Hoe kan ik dit lijstje maken zonder deze klassieker? Dracula is hét vampierboek. Het is griezelig, het is spannend en typisch hét boek van Halloween. Het verhaal begint wat traag, maar aan het einde wordt het bloedstollend (ha-ha-ha). En wat is nou griezeliger dan dat oude huis ergens in Transylvanië. I love it.

3. Het Victoriaanse Huis – John Boyne

Dit boek pakte ik op zonder precies te weten dat het een griezelboek zou zijn. Als ik dat had geweten, dan had ik het boek waarschijnlijk niet gekocht. Het gaat over geesten. Een vrouw gaat als nieuwe werknemer als kinderjuffrouw naar een huis op het platteland. Daar komt ze er achter dat er wel twee kinderen zijn… maar geen ouders. Wel gebeuren er allerlei spannende dingen. Ik vond het een leuk boek. Ondanks dat ik schrok van de plotselinge griezelige dingen wist ik me alsnog te vermaken met dit boek.

4. De Griezelbus – Paul van Loon

Ik kan zelf dit lijstje ook niet maken zonder de Griezelbus te noemen. De Griezelbus was het eerste griezelboek dat ik ooit heb gelezen. En waarschijnlijk was ik iets te jong, want ik heb die nacht niet kunnen slapen. Nog steeds krijg ik de kriebels van het idee naar deze boeken. Het was leuk, voor even, totdat ik probeerde te slapen. Ik ben bang dat mijn angst voor griezelen en griezelboeken door deze serie is ontstaan. Misschien moet ik ze ooit (voor de lol? :S) gaan herlezen om mijn angst te overwinnen.

5. Het Huis aan de Gouden Bocht – Jessie Burton

Dit boek is ook een beetje een griezelboek. Het gaat over Nellie Oortman die in de Gouden Eeuw trouwt met een koopman. Ze komt in een groot herenhuis te wonen en ze krijgt een poppenhuis cadeau van haar gloednieuwe man. Maar er verschijnen ook allerlei miniaturen voor in het huis. Degene die de miniaturen bezorgd lijkt precies te weten wat er gebeurd in het huis en er gebeuren allerlei rare dingen. Dit boek is geheimzinnig en spannend. Ik vond het een erg leuk boek, ook omdat het zich in Amsterdam afspeelt!

Dit waren mijn boeken voor deze week van de Friday Five. Willen jullie meer griezelige boeken leren kennen? Lees dan ook de blogs van de anderen die mee doen aan deze rubriek.

Joost (NerdyGeekyFanboy)
Esmee (Leesmee)
Eline (All The Feels)
Laurie (Laurie’s Bookshelf)
Lieke (Make It Personal)
Sarina (Live The Book Life)
Angela (Faeraphel)
Robin (My Thousand Lives)
Anneke (Verhaalverliefd)
An (Boekenvirus)
Bianca (Bookalicious Journey)
Monica (My Perfect Book Life)
Joany (Craving Pages)
Chelsey (Lees Mee Met Mij)
Fleur (Fleur Talks)
Conny (Connies Boekkies)
Dalinja (Life As Dalinja)
Merel (Young Adult Book Club)
Paula (Must Magazine)
Maud (Lovelyoffflower)
Liana (Sterrenregen)
Valerie (Wonderstruck Books)
Samantha (Bookish Villainy)
Annabel (Het leven van een boekenworm)
Veerle en Celine (Secrets of the Tales)
Natasha (About my bookshelf)