Op deze vrijdag een nieuwe Friday Five! De Friday Five wordt georganiseerd door Joost van NerdyGeekyFanboy en het thema van deze week komt van Joany van Craving Pages! Het thema gaat over lievelingsboeken, maar niet gewone lievelingsboeken, maar lievelingsboeken uit andere genres. Daar heb ik wel een aantal van, dus let’s go!

Get a Life, Chloe Brown – Talia Hibbert

Normaal lees ik voornamelijk fantasy. Low fantasy, high fantasy, en soms een beetje richting magical realism. In andere werelden, of magie in deze wereld. Als ik dus sporadisch een romantisch boek lees, dan is dat zeker wel anders dan wat ik normaal lees. Toch heeft dit boek me weg geblazen. Het was zo heerlijk. Zo rustig en zo fijn. Chloe is chronisch ziek en heeft daardoor wat moeite met vooruit komen. Ze bleef nogal wat hangen en ze had wat avontuur nodig. Daarom heeft ze een lijst gemaakt met dingen die ze wil bereiken, vóórdat haar saaie leven aan haar voorbij vliegt. En dan komt ze de stoere Redford, die nogal zijn eigen problemen heeft. Vinden ze de magie van de liefde?

Jane Eyre – Charlotte Brontë

Klassiekers zijn natuurlijk standaard de boeken die NIET fantasy zijn. Toch weet ik van een aantal pareltjes die onder de klassiekers vallen. Een van mijn lievelingsboeken onder de klassiekers is toch wel Jane Eyre. Jane Eyre is een vrouw die er op gebrand is om van haar leven een goed leven te maken, ondanks dat haar achtergrond en haar sekse niet bepaald helpen daar bij. Ik vind Jane Eyre zo krachtig en ik vind het boek zo motiverend dat ik het sowieso een van mijn lievelingsboeken is. En mr. Rochester natuurlijk.

Truly Devious – Maureen Johnson

Naast contemporary, romantisch en klassiekers zijn er zeker nog wel meer genres waar ik vrij weinig in lees. Een daarvan is detectives. Toch ben ik hier steeds meer in aan het lezen, en dat komt voornamelijk door dit boek. Truly Devious. In dit boek gaat true crime enthousiastelinge Stevie Bell op onderzoek uit in Ellingham Academy om uit te zoeken wie jaren geleden de vrouw en dochter van de oprichter en miljonair Albert Ellingham heeft ontvoert en vermoord. En waar is het lichaam van de dochter, Iris Ellingham gebleven? Echt super spannend en na het lezen van dit boek smaakt het zeker naar meer.

De Jasmijnzussen – Corina Bomann

Naast de bovenstaande genres is er ook nog historische fictie en die boek valt daar onder. De Jasmijnzussen is een raamvertelling. De verteller, Melanie, gaat naar haar overgrootmoeder toe om bij te komen wanneer haar verloofde overlijdt bij een auto-ongeluk. Haar overgrootmoeder is de eigenlijke hoofdpersoon. Zij vertelt haar eigen verhaal, van hoe ze opgroeide in Saigon, hoe ze leefde in Berlijn en later in Parijs. Hoe ze is geworden wie ze was en welke nare dingen ze heeft meegemaakt. Een heerlijk boek die mij veel geleerd heeft over bepaalde tijden en situaties. Ik heb zo veel fascinatie en respect voor die vrouw. Echt een aanrader!

Uncle Tom’s Cabin, or life among the lowly – Harriet Beecher Stowe

En dan als laatste nog een klassieker en historische fictie. Maar daarnaast ook gewoon een heel belangrijk boek: Uncle Tom’s Cabin. Dit boek gaat over zwarte slaven in het midden van de 19e eeuw. Er zijn meerdere hoofdpersonen in dit boek, maar het meest tragisch is het verhaal van Oom Tom. Oom Tom is een goede slaaf. Hij luistert altijd naar zijn ‘meester’ en hij heeft veel met het geloof en met God. Daarom wil je alleen maar het beste voor hem, maar het zit hem niet mee. Het is zo’n tragisch verhaal die echt zó veel indruk op mij heeft gemaakt. Het laat zo goed zien hoe het wat in die tijd en hoe belangrijk het is dat er nog steeds over gesproken moet worden. Dit zou verplicht leesvoer moeten zijn voor iedereen! Echt een mega goed boek en een van mijn favorieten, ondanks dat het niet per se een ‘leuk’ boek is.

En dat waren mijn lievelingsboeken in andere genres dan wat ik normaal lees! Echt geweldige boeken heb ik op mijn lijstje staan en ik vond het super leuk om deze samen te stellen! Wat zijn jullie lievelingsboeken? In welke genres passen deze?

Joost (NerdyGeekyFanboy)
Laurie (Laurie Leest)
Conny (Connies Boekkies)
Annabel (Het leven van een boekenworm)
Nienke (BookSomeTea)
Kim (De Juf Leest)
Nora (Geekish)
Katja (That Blonde Woman)
Patricia (Donderdesign)
Dennis (CooleSuggesties)
Kwante (Kwante in Wonderland)
Eline (ElineBooks)
Elke (Ladybooksalott)
Emmy (Zon en Maan)