Leesdoelen?

2016 Reading Challenge

2016 Reading Challenge
Rianne has
read 21 books toward
their goal of
50 books.
hide

Er zijn veel lezers die het doen: leesdoelen stellen. Dit gebeurt op Goodreads door een Reading Challenge in te stellen. Het gaat dan om een doel die je jezelf stelt voor een heel jaar. Zo heb ik mezelf uitgedaagd om 50 boeken te lezen dit jaar. Met mijn 21 boeken ben ik al aardig goed op weg. Iets anders wat lezers doen is een doel stellen voor een bepaalde maand. Ze geven dan aan het begin van de maand aan welke boeken ze willen lezen die maand. Als laatste zijn er ook nog readathons. Leesmarathons waarbij veel lezers zichzelf een doel stellen voor de marathon. Ze geven aan hoeveel ze willen lezen binnen een week of een weekend of 24 uur, hoe lang de marathon ook duurt. Ikzelf doe het ook.

Op het moment doe ik mee aan de Boutofbooks readathon. Een leesmarathon van een week. Deze marathon duurt van maandag 9 mei tot en met zondag 15 mei. Nu heb ik mezelf een doel gesteld van vijf boeken.

Maar waarom twijfel je erover, Rianne?

Nou, wanneer ik op schema loop, of zelfs voor loop op schema, heb ik de neiging om te stoppen met lezen. Ik weet dan dat ik op schema loop en dan vind ik het dus niet meer nodig om te lezen. Ik heb mijn doel immers al gehaald. Dit is natuurlijk zonde, want het gaat me echt niet om dat doel. Ik wil gewoon plezier hebben in het lezen en ik wil gewoon kunnen lezen wanneer ik daar zin in heb. En daar heb ik toch helemaal geen doel voor nodig?

20160510_170148

Waarom stel je dan doelen, Rianne?

Het is natuurlijk ook gewoon heel verslavend. En het gebeurt gewoon vanzelf. Als ik geen doel hebt voor mezelf, dan loop ik de kans dat ik helemaal niet meer lees. Door een doel te stellen aan mezelf kan mezelf meer motiveren om te lezen en dan geef ik ook minder snel op. Maar nog steeds vind ik het belangrijk dat het lezen leuk blijft. Het moet ook weer geen verplichting worden. De balans hiertussen vinden is best wel moeilijk.

Ik denk dat ik er aan moet werken om me niet te veel vast te pinnen op die doelen. Zolang het leuk blijft is het een richtlijn, maar wanneer het niet leuk meer is, moet het ook mogelijk zijn om die doelen los te laten. Jammer genoeg is dat makkelijker gezegd dan gedaan.