Ik vind het super leuk om te gamen. Ik speel allerlei verschillende spellen. Van Stardew Valley tot the Sims. Van the Elder Scrolls tot World of Warcraft. Toch is er één spel dat ik nog wel het meeste speel. Lord of the Rings Online, oftewel LOTRO. Het is een role-playing game waarbij je dus speelt als een persoon in het Middle Earth van Tolkien. Je kan kiezen uit elfen, dwergen, mensen, hobbits en zelfs hoge elfen (high-elves) en beornings (oftwel, ras van huidverwisselaar). Ook kan je allerlei verschillende klassen spelen, zoals hunters (boogschutters), captains (iemand die vecht met zwaard en soms een schild draagt) en kennis-meesters (vrij vertaald), inbrekers (die gebruik maken van onzichtbaar zijn en gluiperig zijn).

Het spel is super leuk. Je loopt rond in Midden Aarde en je kan allerlei plekken ontdekken. Zo kan je naar Rivendell en naar de Shire, Moria, Rohan, Gondor, Mirkwood. Je raadt het al. Veel. Meer. Alles. Er zijn queestes te volbrengen, gebieden te ontdekken en er zijn voldoende gevechten en ontmoetingen om je jaren bezig te houden in dit spel. Mijn vriend heeft me kennis laten maken met dit spel toen ik in klas vijf zat van de middelbare school, dus dat is al weer 6 jaar geleden! En hij zelf speelt nog al heel wat meer jaar. Natuurlijk zijn er pauzes geweest, maar nog steeds is en blijft het een leuk spel.

De quests zijn soms een beetje herhalend. Soms dan kom je in een nieuw gebied en dan moet je voor de zoveelste keer tien beren en vijf wolven dood maken, maar aan de andere kant zijn er ook weer hele interessante quests. Zo heb je de epic storyline, waarbij je in feite quests doet achter Frodo en zijn reisgenoten aan. Je volgt ze en je komt ze ook meerdere keren tegen. Ook heb je nog leuke sidequests. Zo is er één waarbij je er achter komt dat er een hobbit is die zich voor doet als een Zwarte Ruiter en zijn hele dorp bang maakt in het midden van de nacht. En dan kan je ook nog spelen als een kip(!) en als kip proberen naar verre plaatsen te komen waar nog nooit een kip is geweest.

En dan heb je ook nog de leuke Kinships. Je kan lid worden van een Kinship en dan kan je samen op avontuur gaan. Binnen Lord of the Rings Online zijn er heel wat mensen die actief role-playen. Ze doen niet alleen maar de quests (of soms helemaal niet!), maar ze doen alsof ze hun character zijn en spelen hele verhalen uit. Dit gebeurt ook veel binnen Kinships, maar er zijn ook Kinships die elkaar helpen om bepaalde items te krijgen of om bepaalde missies te voltooien. Dit kan zeker een hele hechte groep worden, wat het samen spelen heel leuk maakt.

Daarnaast heb je nog allerlei extra’s die je kan krijgen. Je kan paarden krijgen waar je op kan rijden, en niet alleen paarden, maar ook geiten en elanden. En daarnaast heb je nog cosmetische items die je aan kan trekken, zoals jurken, pakken, hoeden, een tas vol met vuurwerk. En je kan een eigen huis kopen! Een eigen plekje in Midden Aarde, die je zelf kan inrichten met allerlei meubels en trofeeën van de avonturen die je hebt gehad. Daarnaast zijn er ook nog dieren die met je mee kunnen gaan, zoals uilen en katten en je hebt bijvoorbeeld ook vliegers die met je mee kunnen.

En daarnaast zijn er nog leuke evenementen. Een aantal keer in het jaar zijn er evenementen, bijvoorbeeld Yule Festival, Lente Festival, een Oogstfeest, en het feest waarbij het spel viert dat het weer een jaar langer bestaat. Bij deze feesten zijn er speciale quests die je kan doen en je kan punten verdienen om bepaalde items te krijgen. Je kan cosmetische items krijgen, meubels voor in je huis en verschillende vliegers. Van alle en nog wat!

En aan het einde ga je natuurlijk op weg naar Mordor. Ze zijn nog steeds bezig met uitbreidingen. Het spel wordt nog steeds beter en ze blijven dingen toevoegen en verbeteren. Het spel heeft zich gebaseerd op de boeken en niet per se op de films. Hierdoor zijn er nog meer plekken die je kan ontdekken (zoals Het Oude Woud met Tom Bombadil), en daarnaast maken de makers ook gebruik van hun fantasie om nieuwe plekken te maken die in de boeken niet veel worden besproken. Hierdoor wordt de wereld van Tolkien nog meer uitgebreid en dat brengt nog meer plezier.

Het spel is in beginsel gratis. De eerste gebieden kan je sowieso gratis spelen. Daarnaast zijn er nog LOTRO punten die je kan verdienen in het spel. Daarmee kan je ook uitbreidingen kopen. Daarom is het mogelijk om het spel te spelen zonder er geld aan uit te geven. Daarnaast kan je de uitbreidingen ook gewoon kopen met echt geld en dat spreekt me zeker aan. Je geeft geld uit per gebied en niet bijvoorbeeld per maand. Dat maakt dat je zelf kan kiezen of je wilt spelen of niet, zonder je schuldig te voelen als je een keer geen zin hebt.

Het is dus een super leuk spel. Je kan er uren mee bezig zijn om alles te ontdekken en gewoon lekker te spelen. Het is gezellig om met vrienden te spelen, offline en online vrienden. Je kan een huis kopen, je kan paarden krijgen om op te rijden, je kan kleding kopen en vechten met geweldig grote beesten. Je kan zo veel en dat is wat het spel zo leuk maakt. Uren speelplezier.