Een hele tijd geleden was ik op zoek naar een nieuw spel om te spelen. Iets rustigs, iets wat makkelijk speelbaar is en misschien een beetje schattig. Uiteindelijk ben ik uitgekomen bij Stardew Valley. Een lief spelletje waar je uiteindelijk veel meer mee kan dan je verwacht.

Stardew Valley logo

Stardew Valley deed mij zelf een beetje denken aan spellen als Farmville en Hay Day. Het is een spel waarbij je een boerderij krijgt en het doel in het begin is vooral geld verdienen. Maar het spel is veel meer dan dat! Er is een heel dorp waar allemaal mensen wonen. Er is een supermarkt, een mijn, een café en er is zelfs een begraafplaats! In het begin ben je vooral bezig met je boerderij bezig, maar op een gegeven moment kom je in de mijn, waar je allemaal ijzer, brons en goud kan vinden. Ook zijn er monsters waar je tegen kan vechten in de mijn.

Ook zijn er al die mensen die je kan ontmoeten. De character zijn heel divers. Er is een oud stelletje, een emo-meisje, een boerin en een oude zeeman. En je kan met al deze mensen praten. De gesprekken zijn heel persoonlijk en naarmate ze je leuker vinden gaan ze je ook steeds meer persoonlijke dingen vertellen. Zo krijg je bepaalde cutscenes met dat character.

Cutscene Abigail waarin Abigail muziek speelt

Je kan vrienden worden met characters door elke dag met ze te praten. Ook kan je missies voor ze doen. Vaak krijg je voor missies wat geld, maar meestal krijg je ook wat vriendschap met die persoon, waardoor ze je leuker vinden. Als laatste kan je ook nog cadeautjes geven. Characters vinden allemaal andere dingen leuk, waardoor het leuk is om uit te vogelen wie waar van houdt. Het is apart dat ze allemaal van mayonaise schijnen te houden.

Dan heb je ook nog seizoenen. Elk seizoen krijg je andere plantjes die je kan laten groeien en ook ziet elk seizoen er anders uit. In de winter kan je buiten niet plantjes planten, maar je kan dan bijvoorbeeld ook gaan vissen. Elke zomer is er een ijskraampje waar je ijsjes kan halen. De mensen in het dorp veranderen ook van dagschema wanneer het een ander seizoen is. Zo gaan ze in de winter wat minder vaak naar buiten.

Ook heb je nog allemaal evenementen. Die zijn echt super leuk, omdat er vaak een klein spelletje in verborgen zit. In de herfst is er het Halloween-feest, waarbij je door een doolhof kan lopen en het einde kan vinden. In de winter is er een viswedstrijd en een feest waarbij de characters lootjes gaan trekken en je dus iemand een cadeau kan geven. Ook is er een dansfeest waarbij je als single speler met een single persoon kan dansen.

Maar dat hele grote huis? Helemaal voor jezelf? Volgens mij hoeft dat helemaal niet! Zodra je bevriend genoeg bent met een vrijgezel kan je een relatie krijgen met diegene. Wat ik heel cool vind aan het spel is dat je ook een relatie kan krijgen met iemand van je eigen geslacht. En ik weet het niet zeker, maar waarschijnlijk kan je uiteindelijk ook trouwen! En dan komt diegene bij je in huis wonen. En misschien dat je zelfs kindjes kan krijgen. Je hebt het niet van mij.

Samenwonen?

Het spel is echt super leuk. Je kan er super veel mee, meer dan je in het begin denkt. Dus heb je een week vrij en heb je zin om een lekker rustig spel te spelen? Koop Stardew Valley!