Ik zit er al een tijdje aan te denken of ik hier een blogje over zou schrijven. Ik denk dat het best belangrijk is om het over introverten te hebben, omdat deze wereld mega veel gericht is op extraverten, maar het is ook best moeilijk. Ik was het de hele tijd maar uit aan het stellen. Nu heb ik me er toch maar over heen gezet. Ik ben introvert. Wat betekent dat voor mij? Is het echt zo negatief?

Introvert vs extravert

Ik ben een luisteraar

Als we een gesprek hebben, dan ben ik zeker niet degene die het hoogste woord heeft. Vaak ben ik juist degene die rustig naar de rest luistert en meer over de verhalen van anderen wil horen. Ik vind dat ook best oké, naast dat ik het leuk vind om te luisteren natuurlijk. Maar we kunnen ook niet allemaal het hoogste woord hebben. Dan zou het nog meer een kippenhok zijn dan deze wereld al is. Laat mij maar lekker luisteren en als ik iets belangrijks heb te zeggen dan zeg ik het wel.

Ik ben een denker

Er was laatst een soort workshop bij de Career Week van onze universiteit. Het ging over het zoeken naar een baan als introvert persoon. In deze extraverte wereld is het belangrijk om meteen je woordje klaar te hebben. Meteen te reageren op wat anderen zeggen of vragen. Boem Pats en je hebt een antwoord. Dat is helemaal niet wat ik ben. Bij de workshop gaven ze ook aan dat introverten zaken juist eerst overdenken. Eerst nadenken voordat je iets zegt of doet. Is dit wel juist? Is dit wel waar? Ik denk eerst voordat ik iets doe of zeg. En dat denken kan soms wat langer duren dan gewenst. Dit is vooral moeilijk bij bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken waarbij je je woordje klaar moet hebben. Maar als ik het heb overdacht, dan is het ook echt overdacht.

Quiet people have the loudest minds

Ik ben zelfbewust

Zit mijn haar goed? Heb ik geen rare kleding aan? Hoe loop ik eigenlijk? Moet ik mijn hand langs mijn zij laten hangen of moet ik mijn handen vouwen? Dit zijn allemaal dingen waar ik mee bezig ben in het dagelijks leven. Het is misschien stom om zo veel bezig te zijn met hoe ik op anderen over kom, want zo interessant ben ik helemaal niet. Niemand gaat me raar aankijken als ik een rare stap zet. Niemand denkt nog aan me wanneer ze in bed liggen van: ‘Oh die zag er echt niet uit.’ Toch vind ik het moeilijk om me daar vanaf te zetten. Want ik wil graag goed op anderen over komen. En doordat ik niet zo goed weet óf ik goed over kom, is het nog veel moeilijker om met deze gedachtes te stoppen.

Ik ben verlegen

Misschien wel de meest bekende eigenschappen van introverten, al is het zeker niet de enige en soms ook helemaal niet waar! Verlegen zijn is een ding dat mijn hele leven al speelt. Ik vond het altijd al moeilijk om zomaar op iemand af te stappen en me voor te stellen. Liever kijk ik eerst nog een hele tijd de kat uit de boom om me daarna pas kwetsbaar op te stellen. Ook zal ik bij onbekenden niet zomaar een gesprek aangaan. Want wat nou als ik een domme opmerking maak? Dat zou ik mezelf niet vergeven. Ik ben wel steeds minder verlegen geworden. Ik durf wat eerder op mensen af te stappen en soms kan ik leuke gesprekken hebben met volstrekt onbekenden, maar verlegen zijn zal vast altijd een deel van mezelf blijven.

Dit zijn, voor nu, de meest belangrijke dingen die bij introvert horen, die op mij van toepassing zijn. Het is lastig, maar er zijn ook veel positieve eigenschappen. Ik maak minder snel fouten, omdat ik niet te snel reageer en ik denk langer na over de voor- en nadelen van bepaalde keuzes of plannen. Ook vind ik het belangrijk om goed naar anderen te luisteren, zodat ik ze zo goed mogelijk kan helpen. Introvert zijn is niet alleen maar verlegen zijn. Introvert zijn heeft ook zijn voordelen.

Extravert vs introvert