Er is een nieuwe NaNoWriMo-website! De website is al sinds november in gebruik, dus we hebben hem toen ook al in actie kunnen zien, maar ze hebben ook nieuwe functies toegevoegd. En één functie daarvan is dat je je eigen doelen kan stellen. Doelen hoeven dus niet meer tijdens een officieel NaNoWriMo evenement te zijn, maar je kan zelf bedenken wanneer je welk doel wil halen. En dat was het idee voor mij voor januari. Voor januari heb ik mijn eigen doel gesteld. En hoe was dat? Dat lees je hier.

NaNoWriMo staat voor National Novel Writing Month, een evenement in november waarbij mensen over de hele wereld proberen 50.000 woorden te schrijven. In de zomer heb je ook nog CampNaNoWriMo, een zomerse versie waarbij je in groepjes gekoppeld wordt om elkaar aan te moedigen.

Ik had het doel gesteld om in januari 10.000 woorden te schrijven. Afgelopen november heb ik een verhaal geschreven over piraten, maar het verhaal was nog net niet af. Ik dacht dat ik wel genoeg zou hebben aan 10.000 woorden, dus dat werd het doel.

Op 1 januari was ik al vergeten dat ik een NaNoWriMo doel had gemaakt, dus op 1 januari faalde ik meteen al. Maar vanaf 2 januari ging ik goed van start. Vooral in het begin ging het heel snel. Ik liep op een gegeven moment zelfs een paar dagen voor op het gemiddeld benodigde doel per dag. Ik had ook mindere dagen. Dagen waarop ik eigenlijk niet wilde schrijven.

De nieuwe website van NaNoWriMo heeft ook weer stickers voor bepaalde tussendoelen die je haalt. Zo zijn er stickers voor 1.667 woorden, 5.000 woorden en 40.000 woorden. Maar er is ook een sticker voor 21 dagen achter elkaar schrijven. Dus op de dagen dat ik eigenlijk niet wilde schrijven… moest ik wel. Ik kan natuurlijk niet die stickers aan me voorbij laten gaan! Zo werk ik nu eenmaal niet. Dus ik heb dagen gehad waarop ik maar 38 woorden heb geschreven, maar het is in ieder geval iets!

Toen ik eenmaal de 21 dagen achter elkaar had geschreven ben ik een beetje ingekakt. Ik vergat een paar keer te schrijven, ik ben een dag ziek geweest. Dat vond ik helemaal niet erg, totdat ik een paar dagen voor het einde van de maand opeens bedacht dat het einde van de maand er aan kwam. Oeps. In de laatste twee dagen moest ik opeens nog 1300 woorden schrijven in plaats van de 323 woorden per dag die ik de rest van de maand per dag nodig had. En ik wist dat ik op 31 december niet echt zou kunnen schrijven. Dus toen heb ik alle 1300 woorden maar geschreven op 30 december.

Maar het was een feestje! Ik heb het verhaal nog steeds niet af. Ik denk dat ik nog zo’n 2000 woorden nodig heb. Die laatste woorden schrijf ik nog wel in februari ofzo, maar dat zie ik later wel. Ik heb mijn doel gehaald! Ik vond het echt cool, omdat de 300 woorden per dag niet verschrikkelijk veel was, maar het was wel leuk om het elke dag te doen. En dan kom je ook nog ergens! Doe dat voor een paar maanden en je hebt genoeg aan een goed verhaal voor een boek!

De NaNoWriMo-website was ook heel chill. Ik heb het doel aangemaakt gekoppeld aan het doel van afgelopen november. De twee doelen horen dus bij hetzelfde project op de website. Het is ook heel fijn om het aantal woorden op te zien lopen. Het is fijn om het benodigde aantal woorden per dag te zien. Je kan op de website ook het gemiddelde aantal woorden per minuut zien en je kan zien waar je het meest hebt geschreven en om welke tijd dit was. Daarnaast zijn de forums ook nog steeds open. En ik zag dat de forums nog steeds goed gebruikt worden. Ook fijn om van tijd tot tijd even naar te kijken.

Ik vond het dus zeker een positieve ervaring. De website kan nog niet pagina’s of minuten bijhouden, wat ik in de toekomst zeker nog wil gebruiken tijdens het editen, maar ik ga de website sowieso vaker gebruiken, ook voor wanneer ik gewoon alleen maar woorden wil schrijven. Zeker fijn, zeker goed. Een aanrader!