Nee. Nee. Nee. Het is al 31 oktober. Vanaf morgen is het een hele maand november. En dat betekent National Novel Writing Month, oftewel NaNoWriMo. Het is de maand waarin allemaal schrijvers van over de hele wereld proberen 50.000 woorden te schrijven in één maand. Het is de bedoeling dat je in die maand een kladversie schrijft van een roman. Ik heb in het verleden al vaker meegedaan aan dit evenement. In 2011, 2012, 2013, 2014 en 2016 heb ik aan de november versie meegedaan, en ik heb ook nog twee keer meegedaan met de zomer versie. Ik loop dus al even mee met deze NaNo-wereld, maar dit keer wordt het wel heel anders.

NaNoWriMo logo

Ik heb namelijk geen idee voor een verhaal. De afgelopen jaren had ik steeds al een idee voordat ik begon aan NaNoWriMo. Ik schreef verhalen die al maanden door mijn hoofd spookten. Verhalen die ik in mijn hoofd al helemaal had uitgewerkt en waar de enige vervolgstap nog was: Schrijven. Dit jaar begin ik helemaal blank. Ik heb de laatste paar weken er veel aan gedacht, maar ik heb geen enkel idee op papier kunnen krijgen. En november kwam als een groot monster op me af, zonder dat ik tijd of energie gebruikte om een plan te bedenken. En morgen is het 1 november en dan moet ik er toch aan geloven. Ook zonder plan moet ik dan gewoon gaan schrijven. In ieder geval als ik dit jaar weer wil winnen en een eindproduct wil hebben.

Het afgelopen jaar heb ik ook gebruik gemaakt van een soort verhalen. Dit zijn verhalen die je moet volgen en dan zitten er bepaalde opdrachten die te maken hebben met het schrijven van zoveel mogelijk woorden. Als je meer woorden schrijft dan een bepaald aantal, dan gaat het beter me je in dat verhaal en zo word je steeds meer gemotiveerd om veel te schrijven. Ik vind dit grappig om te doen, dus misschien dat ik dat dit jaar weer doe. Ook ben ik van plan om naar in ieder geval één write-in te gaan. Een write-in is een samenkomst van mensen die allemaal samen gaan schrijven. Je kan dan vragen aan elkaar stellen, elkaar motiveren en gewoon samen gezellig kletsen. Ik ben hier nog nooit heen geweest, maar het lijkt me wel erg leuk en ik ben nieuwsgierig naar hoe het is.

NaNoWriMo tekening

Natuurlijk laat ik jullie weer weten hoe het gaat. Waarschijnlijk komt er een stuk over mijn ervaringen aan het eind van de maand, maar misschien dat ik tussendoor nog een update geef. We zien wel. Ook kan je een widget zien rechts op mijn blog waar de vooruitgang voor deze NaNoWriMo staat.

Laat het me weten als je ook mee doet met NaNoWriMo en als je mee doet: veel succes!