Het schijnt een een of andere rage te zijn. Het lijkt alsof iedereen om me heen er mee begonnen is: boulderen. De eerste keer dat iemand er over begon dacht ik: ‘Wat?!’ Ik zag iets met stenen voor me, maar ik had eigenlijk geen idee wat het was, dus toen is het aan mijn uitgelegd. Boulderen is klimmen op een klimmuur, maar dan tot 4,5 meter hoog. Er zijn allemaal kleuren met ‘paden’ naar boven. Deze paden worden boulders genoemd. Het is dus de bedoeling dat je naar boven klimt door alleen maar één kleur te gebruiken. Het is niet alleen klimmen met kracht, maar ook door logisch na te denken en een beetje te puzzelen hoe je het beste boven kunt komen.

Boulderen Nijmegen

Afgelopen week heb ik het voor het eerst gedaan. Een vriend van me heeft me uitgenodigd om mee te gaan en ik dacht: ‘Ik moet dat toch een keer mee maken.’ Nou ik heb het geweten. Ik vond het best wel spannend, omdat ik niet vaak sport in grote hallen met veel mensen, dus ik was bang bekeken te worden. Ook had ik nog nooit geklommen. Ik vond het dus allemaal wel spannend. Maar dat was allemaal voor niks, want het was echt super leuk! De verschillende kleuren geven aan wat de moeilijkheidsgraad van een ‘boulder’ is, dus je kan gewoon de makkelijkste route nemen als je het nog wat moeilijk vind. Ook is boulderen fijn, omdat je bijna niks nodig hebt. Wat sportkleren en klimschoenen, die je vaak gewoon kan huren bij de klimhal. Er zijn geen touwen of tuigjes, want je kan je gewoon op de dikke valmatten laten vallen. Heel makkelijk en laagdrempelig dus!

Ik vond het dus heel leuk. Het was makkelijker dan ik had verwacht en ik voelde me helemaal niet bekeken. Iedereen was lekker aan het klimmen en niemand is echt met de ander bezig, behalve dat je moet oppassen dat niet iemand bovenop je valt. Het geeft echt een hele kick als je boven aankomt en het einde bereikt. Wat ik wel wat lastig vond, was dat ik niet zo heel erg groot ben. Ik weet het niet zeker, omdat ik niet bepaald ervaren ben, maar ik had het gevoel dat de boulders niet helemaal gemaakt zijn voor mijn lengte. Soms was de volgende greep gewoon te ver weg om te bereiken.

Het was ook heel gezellig om samen met iemand te doen, omdat je ook samen kan kijken naar de beste manier om boven te komen. Daarnaast is het leuk om elkaar aan te moedigen. En aangemoedigd ben ik, want ik heb er niet alleen een leuke avond aan over gehouden, maar ook een immense hoeveelheid spierpijn. Laat maar weer zien hoe veel mijn best ik heb gedaan. Ik ben best benieuwd of ik ook werkelijk sterker word als ik het vaker doe. Ik denk dus dat ik het zeker nog wel een keer ga proberen!