Op 24 september 2016 (al meer dan een jaar geleden!) heb ik de TomTom Runner 2 Cardio besteld, een sporthorloge. Ik heb dit horloge nu dus al meer dan een jaar in gebruik. Natuurlijk was ik in de veronderstelling dat ik hier al iets over had geschreven, hier, op mijn blog, maar blijkbaar nog niet. Dus daarom vond ik het nu een goed moment om jullie eindelijk enthousiast te maken over deze horloge!

Er zijn verschillende soorten van deze horloge te bestellen, een gewone zonder extra’s, een met een hartslagmeter, een met een muziekfunctie, en een met de hartslagmeter en de muziekfunctie. Ik ben zelf gegaan voor die met hartslagmeter, omdat ik daarmee het idee heb het meeste uit het horloge te halen. Ik vond die met de muziekfunctie er nog bij nog weer iets te duur en daarom ben ik dus voor die alleen met hartslagmeter gegaan.

Als eerste kan je op het horloge natuurlijk zien hoe laat het is. Dat lijkt me wel zo handig met een horloge. Het beeldscherm ligt op als je je hand er even op hebt gelegd, en zo kun je ook in het donker zien hoe laat het is. Daarnaast kan je het horloge gebruiken als wekker en hij kan je activiteiten overdag bijhouden. Zo kan hij bijhouden hoelang en hoeveel je hebt bewogen in tijd, stappen en afstand. Daarnaast kan hij ook meten hoe lang je hebt geslapen, al moet je daarvoor eigenlijk wel je horloge om houden.

En dan heb je natuurlijk nog de belangrijkste functie van het horloge: sporten! Je kan verschillende sporten doen met dit horloge: Hardlopen, fietsen, op de loopband rennen, fitness, indoor fietsen en zwemmen. Vooral dit laatste vind ik super fijn aan het horloge. Ik houd namelijk erg veel van zwemmen en dat je gewoon baantjes kan trekken met het horloge om vind ik een super groot pluspunt van dit horloge. Daarnaast meet hij dan gewoon de afstand die je hebt gezwommen. Hij doet dit niet met GPS, zoals bij hardlopen of fietsen, maar door de bewegingen die je maakt. Daarom moet je dus niet te rare bewegingen maken in het water en gewoon baantjes trekken, want anders klopt er op een gegeven moment niks meer van. Dit vind ik echt het enige nadeel van de zwemfunctie.

Het fijne van een sporthorloge tijdens het sporten vind ik dat ik meteen weet hoe ik bezig ben. Ik kan goed bijhouden hoe snel ik ren, ik weet het meteen wanneer mijn hartslag heel hoog is. Ik kan trainingen laden op mijn horloge, waardoor ik precies weet wanneer ik moet versnellen of even moet uitrusten. Ook kan ik bijvoorbeeld een wedstrijd aanzetten. Op die manier kan ik zien of ik een bepaalde snelheid kan rennen voor een langere periode en zo kan ik mezelf effectief verbeteren op snelheid en conditie. Ik heb dit horloge gekocht, omdat ik voor die tijd steeds op mijn horloge moest kijken. Die had ik in zo een armband zitten, maar ik vond dit erg onhandig. Een horloge leek me veel handiger, en dit heb ik zeker ondervonden.

Nadat je gesport hebt kan je ook je horloge met je mobiel of je computer verbinden en dan kan je gedetailleerd zien hoe je het hebt gedaan. Je kan zien waar je langs bent geweest met hardlopen of fietsen, je kan zien welke hartslag je had tijdens het sporten en je kan gemiddelden enzovoort zien. Daarnaast kan je deze pagina van TomTom automatisch laten doorverbinden naar andere websites, waardoor bijvoorbeeld Endomondo het nu meteen weet wanneer ik weer gesport heb. Dit is echt super handig en ik vind het echt een toevoeging van mijn sportervaring.

TomTom website

Het enige probleem dat ik had met hardlopen was dat er niet zo een grote mogelijkheid was om zelfgemaakte trainingen te lopen. Je kan wel een training maken met een warming up, een cooling down en met vaste intervallen daar tussen. Deze intervallen moesten daarvoor echter wel even groot zijn. Het was niet mogelijk om met mijn horloge bijvoorbeeld eerst 3,2 kilometer te lopen, dan een minuut rustig aan te doen en dan nog een keer 1,6 kilometer. Nu is er alleen een nieuwe update geweest waardoor dit wel mogelijk is. Ik was al heel enthousiast over dit horloge, maar deze update maakte het alleen maar beter.

En de nieuwe update deed meer. Zo kunnen we met de nieuwe update smsjes ontvangen op het horloge! Daarnaast krijg ik nu ook een melding als iemand me belt. Ik vind dit echt super leuk en heel handig. Hiervoor moet natuurlijk wel mijn mobiel in de buurt zijn, maar nu hoef ik niet steeds op mijn telefoon te kijken om te zien of het iets belangrijks is. Daarnaast heeft de update fitnesspunten ingevoerd. Ik heb dit nog niet helemaal uitgevogeld, maar je krijgt punten als je traint, afhankelijk van je hartslag en dan kan uiteindelijk je fitnessleeftijd berekend worden en dit kan je ook verbeteren. Ik weet nog niet zeker of ik hier iets aan heb, maar ik word er zeker door gemotiveerd.

Al met al is dit dus echt een tophorloge! Ik draag hem bijna altijd en ik gebruik hem super veel voor sporten en bewegen. Hij kan veel en hij motiveert me heel veel. Het enige wat ik er op aan te merken heb is dat het de zwemafstand niet altijd goed berekend en dat de GPS niet altijd even goed is geweest, maar verder zou ik hem zeker aan iedereen aanraden!