Naast lezen en hardlopen is mijn derde hobby schrijven. Ik schrijf vooral verhalen en soms gedichten. Ik vind het leuk om verhalen te bedenken, mijn fantasie de vrije loop te laten gaan en daarna al deze woorden en verhalen op te schrijven. Vroeger, toen ik zelfs nog op de basisschool zat, wilde ik al verhalen schrijven. Ik had toen een notitieboek waarin ik dan een verhaal schreef. Ik vond dit erg leuk om te doen al waren het niet de meest innovatieve verhalen. Toch maakte ik elk moment vrij, ik smeekte mijn lerares om meer tijd te krijgen om mijn eigen verhalen op papier te zetten. Ik vond het geweldig.

Toen ik wat ouder was ontdekte ik NaNoWriMo (National Novel Writing Month) waarin een deelnemer 50.000 woorden probeert te schrijven in één maand. Ik heb er een paar keer aan meegedaan en zo heb ik al heel wat worden op papier geschreven.

Ik heb echter het idee dat ik niet veel beter word in het schrijven van verhalen. De verhalen bedenken gaat oké, maar het ook echt opschrijven? Ik heb het idee dat mijn schrijfstijl niet echt verbetert. Hoe zorg ik ervoor dat het beeldend wordt, hoe maak ik het spannend, hoe zorg ik voor karakterontwikkeling? Ik wil daar graag meer in oefenen, maar ik heb de neiging om vooral tijdens NaNoWriMo te schrijven en niet te veel daarnaast. Hierdoor leer ik een klein beetje, maar naar mijn idee niet genoeg. Daarom heb ik bedacht om dit jaar wat doelen voor mezelf te stellen op het gebied van schrijven.

Simpelweg is het doel voor dit jaar: meer schrijven. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het is makkelijk om een dag aan een verhaal te werken, maar om dat dan door te zetten is nog een beetje moeilijker. Bovendien heb ik de neiging om lange verhalen te schrijven. Ik heb altijd ideeën voor verhalen van 50.000 woorden of meer, maar of ik daar veel van leer?

Daarom heb ik ook het idee om juist wat meer kortere verhalen te schrijven. Op die manier kan ik makkelijk kijken naar de kwaliteit en ik kan ze ook sneller door anderen laten beoordelen. Daarbij heb ik bij lange verhalen de neiging het te laten vallen en er later sowieso niet meer op terug te kijken. Hopelijk wordt het zo alleen maar beter en kan ik er veel van leren!

Hiervoor wil ik onder andere gebruik maken van het twitter-account @_Wordbound. Dit is een twitteraccount van Kristina Horner, een bekende op het gebied van NaNoWriMo. Zij heeft, net als mij, het idee dat ze naast NaNoWriMo ook wat meer wil schrijven. Daarom zet zij elke week een prompt op Twitter, een opdracht dat je moet gebruiken in je verhaal of in je shortstory. Dit is erg handig, omdat dit al een beetje richting geeft aan je verhaal en wellicht komen er daardoor onverwacht interessante verhalen uit naar voren. Het lijkt me leuk om naar aanleiding van deze oefeningen elke week een kort verhaal te kunnen schrijven.

Dus dit zijn mijn doelen voor 2017 op het gebied van schrijven. Ik hoop dat ik hierdoor beter word in het schrijven van verhalen en ik hoop dat ik er veel plezier aan beleef. Wellicht dat het zelfs nog mooie verhalen oplevert. We zullen het zien.