We zitten ondertussen al in de tweede week van NaNoWriMo, de National Novel Writing Month. Een evenement waarin ik en honderd duizenden anderen proberen 50.000 woorden te schrijven in November. Dit is een raar NaNoWriMo jaar, omdat we tegenwoordig blijkbaar allemaal thuis zitten, maar nog steeds ga ik proberen om de 50.000 te halen. In deze blog vertel ik jullie hoe het is gegaan.

Dit jaar was voor mij ook anders, omdat ik normaal altijd een plan heb. Of in ieder geval een ruige schets. Meestal wist ik al wat mijn eerste hoofdstukken zouden omvatten, waardoor ik snel en met goede moed kon beginnen. Dit jaar wist ik…. niks. Nou ja, ik had heel heel vaag idee van wat ik wilde doen. Ik had wat karakters en ik had een soort stamboom gemaakt van al mijn karakters (een stamboom die al 3 keer is veranderd sindsdien). Maar verder had ik helemaal niks. Toen ik dus eenmaal begon op 1 november ging het niet heel snel. Het duurde langer om ideeën te krijgen, waardoor ik meer moeite moest doen om de woorden op papier te krijgen.

Ondertussen heb ik wel meer een beeld van wat er gaat gebeuren en waar ik naar toe wil. Ik heb van een aantal karakters beter bedacht wat hun motivaties zijn, zodat ze niet alleen maar keuzes maken, omdat ik het verhaal vooruit wil brengen. Altijd belangrijk voor de lezer om uiteindelijk te begrijpen waar de acties van de personages vandaan komen.

Helaas was deze week ook nog druk genoeg om niet super veel tijd te hebben. Ik ben al heel blij dat het gelukt is om elke dag te schrijven. Ik had het ook helemaal niet vreemd gevonden als het ook een dag of twee niet gelukt was. Maar hé, ik heb mezelf verbaasd blijkbaar, dus dat is goed.

Ik kwam er ook achter dat ze op de NaNoWriMo website nu nog een prestatie extra hebben: Achieve par every day. Elke dag het gemiddelde doel van 1667 woorden halen. Nou dat is me al niet gelukt in ieder geval. Maar beter dat ik het nu al niet gehaald heb dan dat ik mezelf de druk op leg om het te halen, denk ik. En misschien dat ik hem in de volgende jaren wel kan halen. En anders niet. Ik zie wel.

En nu zijn we ook al halverwege week 2. We zullen zien of ik nu wat sneller ga en of ik nu makkelijker aan de 1667 woorden kan komen. Maar meer over week 2 lees je in de blog van volgende week!