Titel: De IJzeren Prinses (De Helse Creaties #3)

Auteur: Cassandra Clare

Uitgeverij: Moon

Genre: Fantasy, Young Adult

Axel Mortmain wil De Helse Creaties, een leger van meedogenloze wezens, inzetten om de schaduwjagers te vernietigen. Om zijn plannen ten uitvoer te kunnen brengen, heeft hij echter nog één iemand nodig: Tessa Gray.

Als Mortmain Tessa ontvoert, doen Jem en Will – de twee jongens die het meest van haar houden – er alles aan om haar te redden. Ondertussen realiseert Tessa zich dat zijzelf de enige is die haar kan redden. Maar kan één meisje alleen een heel leger overwinnen?

Waardering: 4 uit 5.

En ik heb eindelijk ook het laatste boek van de Helse Creaties gelezen, een serie in de Schaduwjager serie van Cassandra Clare. En het was een rollercoaster. Ik vond deze serie echt geweldig en dit derde boek was echt de kers op de taart. Geweldig. Let op! In de rest van deze recensies kunnen spoilers voorkomen. Zorg er dus voor dat je in ieder geval deel 2 van deze serie hebt gelezen of weet zeker dat je dat niet wilt doen voor je de rest van deze recensie leest.

In dit laatste deel komt alles in een stroomversnelling. Het gaat steeds slechter met Jem, de vader van Gideon en Gabriel wordt niet helemaal goed en Mortmain neemt steeds meer meer rigoureuze stappen om Tessa in handen te krijgen. De Helse Creaties, de machines van Mortmain, worden steeds sterker en lijken steeds meer aan te kunnen. Wanneer Tessa ontvoert wordt door Mortmain moet ze gered worden. Of moet Tessa misschien zichzelf redden?

Jem en Will zijn in dit boek ook weer helemaal geweldig. Zoals ik ook al in mijn recensie van het vorige boek zei: mag ik ze niet gewoon allebei hebben? Ze zijn gewoon om van te smullen en dat was al helemaal een reden om verder te lezen. Ik was nog steeds benieuwd naar hoe Cassandra Clare het ging oplossen, want ik kon me niet voorstellen hoe Tessa een keuze zou moeten maken. Ik wílde niet dat ze een keuze zou maken. Ik vind dat ze het goed opgelost heeft en dat was zeker een opluchting.

Het einde was ook gewoon heel cool. De plottwists tussendoor, wie is Tessa, waar komt ze vandaan en eigenlijk nog de meest lastige vraag: wat is ze, waren ook geweldig. De vragen zorgden voor interessante vragen en de antwoorden waren ook zeer bevredigend. Je leeft met Tessa mee wanneer ze er achter komt hoe het allemaal in elkaar zit. En hoe dat was uitgedacht door Cassandra… geweldig.

Daarnaast is Mortmain als slechterik ook gewoon zo cool. Zijn verhaal is eigenlijk ook heel interessant, maar daarnaast zijn zijn acties en manipulaties echt gruwelijk. Hij probeert bijvoorbeeld aan het begin Tessa naar zich toe te lokken met de belofte dat hij aan Jem zijn benodigde yin fen, de drugs die zijn dood betekenen, maar hem ook in leven houden. Dit laat duidelijk zien hoe slecht die man eigenlijk is.

Hetzelfde probleem dat ik had met het tweede boek had ik ook weer met het derde boek. De hoofdpersonen hebben allemaal een soort plot-armour. Ze hebben allemaal een soort schild om zich heen, waardoor ze niet dood kunnen. Vaak heb ik het idee dat er een persoon dood zou moeten gaan, omdat de hoeveelheid gevechten en de hoeveelheid bloedvergieten te groot zou moeten zijn om het te overleven. Maar wonder boven wonder komt iedereen er weer bovenop. I don’t know. Ik wist op een gegeven moment dat iedereen het zou overleven en dan is het een stuk moeilijker om in het verhaal te blijven geloven en het zorgde ervoor dat ik minder spanning voelde.

Het einde vond ik ook heel cool. Deels heeft dat te maken met was Tessa is, wie Tessa is, hoe Cassandra Clare het heeft opgelost met Jem en Will en hoe alles is afgelopen met Mortmain. Het verhaal is helemaal rond en dat vind ik heel fijn. Ik vond dit, buiten de plot-armour om, dus een heel goed boek en een hele goede serie. Ik ga zeker verder met de andere series die Cassandra Clare heeft geschreven in deze Schaduwjager-wereld.

Wat vond jij van de Helse Creaties?