Titel: Wonder
Auteur: R.J. Palacio

WonderHet boek Wonder gaat over August Pullman, een jonge jongen met een gezichtsafwijking. Hij heeft altijd les gekregen van zijn moeder, thuis, maar nu gaat hij voor het eerst naar een echte school. Hij ziet hier heel erg tegenop en alle leerlingen om hem heen moeten heel erg aan hem wennen. Het boek gaat over August zijn ervaringen op de school en de ervaringen van de mensen om hem heen.

Ik heb al veel gehoord over het boek Wonder van R.J. Palacio. Er zijn veel andere boekenbloggers die het boek gelezen hebben en er over gepraat hebben, maar ik had het boek nog nooit gelezen. Ik weet niet precies waarom nog niet. Misschien dat het boek me te naar leek om te lezen of misschien dat ik bang was dat het tegen zou vallen, maar nu heb ik het boek eindelijk gelezen en, om eerlijk te zeggen, viel het boek zeker niet tegen.

Het boek gaat over August Pullman. Veel mensen om hem heen noemen hem Auggie, als koosnaampje. Hij woont bij zijn ouders en zijn zus en dit jaar gaat hij voor het eerst naar school. Auggie vindt dit niet leuk. Hij wil gewoon thuis blijven. Hij wil dat alles blijft zoals het is. Maar zijn ouders weten hem uiteindelijk toch te overtuigen. Auggie gaat naar school.

Er zijn meerdere dingen die ik super leuk vond aan het boek. Het boek wordt niet alleen vertelt door de ogen van August zelf, maar ook door de mensen om hem heen. Onder andere August zijn zusje, zijn eerste vriendin en zijn beste vriend komen aan het woord. Het is super interessant om de problemen en ervaringen van August niet alleen te zien door zijn eigen ogen, maar ook door die van anderen. Dingen waren wel heel herkenbaar. August wil graag zichzelf zijn. Hij wil graag dat mensen door zijn uiterlijk heen kijken en hij wil dat mensen zien dat hij ook maar een normale jongen is. Maar hoe doe je dat als alles wat je ziet zijn uiterlijk is. Het komt me bekend voor dat het lastig is om normaal met iemand om te gaan die er niet normaal uit ziet, hoe hard je ook je best doet. Het hebben van meerdere perspectieven maakte het verhaal completer, begrijpelijker en interessanter.

Wat ook heel leuk was aan de verschillende perspectieven waren de stemmen. Ik heb het luisterboek gelezen en het verhaal is ingeproken door meerdere mensen. De jongens en de meiden in het verhaal zijn ingesproken door mannelijke en vrouwelijke stemmen. Ook de stemmen zijn steeds weer anders, waardoor je niet alleen aan het verhaal en de schrijfstijl merkt dat het iemand anders is, maar ook aan de stemmen en de accenten. Dat maakt het verhaal nog tastbaarder en het maakt het makkelijker om je in te leven. Ik vond dit zeker van toegevoegde waarde!

Het boek is geschreven voor iets jongere mensen. Ik ben zelf 23, maar dit boek is geschreven voor 12 tot 14 jarigen. Ik ben tien jaar ouder! Maar toch blijft het boek herkenbaar en interessant. Je ziet het verhaal ook een klein beetje vanuit de ogen van volwassenen (al komen ze niet aan het woord), wat het nog steeds relevant houdt. Het verhaal is misschien wat kinderlijker geschreven, maar dat maakt het verhaal ietsje luchtiger, waardoor hij snel weg leest. Het kinderlijke maakt het rustiger, fijner om te lezen.

Het verhaal zelf is soms een beetje voorspelbaar. Vooral hoe de kinderen reageren is wat voorspelbaar. Kinderen zijn dan soms ook een beetje voorspelbaar en je weet al een beetje hoe kinderen gaan reageren. Je kan verwachten dat Auggie op een gegeven moment gepest gaat worden en ik wist al best snel dat bepaalde dingen zouden gaan gebeuren. Natuurlijk is dit boek dan ook voor jonge kinderen geschreven en ik verwacht dat het verhaal voor die leeftijd een stuk minder voorspelbaar is dan voor volwassenen.

De energie van Auggie is geweldig. August is een lieve jongen, een gezellige jongen en een dappere jongen. Hij houdt van Star Wars en hij is heel enthousiast. Het is fijn om over zo een leuke jongen te lezen en het is ook super leuk om te merken dat de karakters om hem heen ook blijer worden om hem in de buurt te hebben. In dat opzicht is het echt een hartverwarmend boek en ik zou hem dan dus ook aan iedereen aanraden. Jong en oud!

Al met al is Wonder dus een geweldig boek. Het is hartverscheurend, hartverwarmend en het is heel leerzaam. Ik raad dit boek aan iedereen aan, want August is een lieve leuke jongen die je gedachten niet snel zal verlaten. Er is ook een film uitgekomen naar dit boek en er zijn ook boeken uitgegeven over wat mensen om August heen. Die zal ik dan ook zeker gaan kijken en lezen!

Wonder Film