Soms kom je van die boeken tegen die je weg blazen. Boeken die je laten nadenken over je eigen leven en over het leven in het algemeen. Dat is het thema van deze week voor de Friday Five, een rubriek georganiseerd door Joost van NerdyGeekyFanboy: Boeken die je persoonlijk echt raakten. Dit thema is bedacht door Paula van Must Magazine. Ik vond dit best wel een moeilijk thema, maar ik hoop dat het toch een beetje duidelijk is.

On the Other Side

1. On the Other Side – Carrie Hope Fletcher
On the Other Side is een boek over een oude vrouw die overlijdt en in een gebied terecht komt tussen leven en dood. Voordat ze door kan naar haar persoonlijke hemel moet ze eerst wat dingen uit haar leven oplossen. Vooral met haar vroegere vriend. Dit boek trok mij persoonlijk heel erg aan, omdat het gaat over kiezen tussen zorgen voor jezelf en anderen helpen.

Leerschool

2. Leerschool – Tara Westover
Leerschool is een autobiografie van Tara Westover. Ze vertelt in dit boek over haar leven bij een zeer streng mormoons gezin in Amerika. Het vertelt over hoe ze los probeert te komen van het gezin, zonder tegelijkertijd iedereen te verliezen. Ze heeft het er moeite mee, want ze is ook opgegroeid in dat gezin en bepaalde ideeën blijven hangen. Ik vond dit boek vooral heel schokkend. Dat zoiets kan gebeuren. Het raakte mij, omdat het iets is waar ik minder een weet van had.

Heartless

3. Heartless – Marissa Meyer
Heartless raakte mij vooral, omdat het gaat over een meisje, de toekomstige Hartenkoningin van Alice in Wonderland, die ondanks alles het allerliefste haar eigen doel wil volgen. Ze wil graag taartjes maken, een bakkerij beginnen. Ik vond het niet zo een goed boek, omdat de hoofdpersoon een beetje zwak is ten opzichte van haar dromen. Toch laat het ook zien dat ik wél mijn dromen wil volgen en wél dat wil doen waar ik zelf gelukkig van word.

Een weeffout in onze sterren

4. Een Weeffout in onze Sterren – John Green
Ermmm. Ja. Ik denk dat dit boek vooral een beeld bracht over de mensen die ernstig ziek zijn. Jonge kinderen die ziek zijn. Jonge kinderen die voor het leven getekend zijn. Het is een tranentrekker, zoals de meesten van jullie vast wel weten. Het is een boek dat mij persoonlijk raakte, omdat het een boek is waar ik nog erg lang over heb nagedacht. Ik heb een aantal mensen om me heen gehad die erg ziek zijn geweest, en daardoor is het toch wel weer extra belangrijk voor me.

Het verhaal van de dienstmaagd

5. Het Verhaal van de Dienstmaagd – Margaret Atwood
Dit boek is al net zo schokkend als Leerschool. Het gaat over een vrouw voor wie haar doel in de maatschappij is om haar meester en meesteres een kind te baren. Omdat dit boek nog wat meer fictie is dan Leerschool komt het iets minder hard aan op het realiteitsvlak, maar het boek is wel redelijk geschreven vanuit het idee dat het mógelijk is. Het raakt me persoonlijk, omdat ik een vrouw ben. En omdat dit allemaal mogelijk is, is het een beetje een klap in mijn gezicht geweest. Ik heb er nog erg lang over nagedacht.

Joost (NerdyGeekyFanboy)
Esmee (Leesmee)
Eline (All The Feels)
Laurie (Laurie’s Bookshelf)
Lieke (Make It Personal)
Sarina (Live The Book Life)
Angela (Faeraphel)
Kiki (De Bookgeek)
Robin (My Thousand Lives)
Anneke (Verhaalverliefd)
An (Boekenvirus)
Bianca (Bookalicious Journey)
Monica (My Perfect Book Life)
Joany (Craving Pages)
Chelsey (Lees Mee Met Mij)
Fleur (Fleur Talks)
Conny (Connies Boekkies)
Dalinja (Life As Dalinja)
Merel (Young Adult Book Club)
Anna en Paula (Must Magazine)
Maud (Lovelyoffflower)
Liana (Sterrenregen)
Valerie (Wonderstruck Books)
Samantha (Bookish Villainy)
Annabel (Het leven van een boekenworm)
Veerle en Celine (Secrets of the Tales)