Een paar week geleden was ik bij de boekpresentatie van het debuut YA boek van Joany de Vries. Het was een zeer interessante boekpresentatie en de eerste waar ik ooit bij ben geweest. Het was dan ook zeker spannend, maar het was een hele fijne ervaring. En nu ik het boek heb gelezen is het tijd voor een recensie!

Jeanne Weeber is de dochter van ‘s werelds populairste YouTube-ghosthunter. Met een team bestaande uit Jeanne, haar vader Howard, zijn rechterhand Nick en clown / cameraman Mirza reizen ze van hot naar her om spooklocaties te onderzoeken. Meestal blijkt er niets bovennatuurlijks aan de hand te zijn, maar aangezien spoken goed zijn voor toerisme, zijn Howard en zijn team tegen een vergoeding wel bereid om wat bewijsmateriaal te fabriceren

Als het team een opdracht uit Nederland krijgt aangeboden neemt Jeanne de opdracht stiekem aan. Ze wil altijd al graag naar Nederland; het land waar haar moeder, die ze nooit heeft gekend, vandaan komt. Ze reist in haar uppie af naar Eindhoven, waar ze wordt opgepikt door Wietse, haar online gevonden gastheer in Oss.

Samen gaan ze op zoek naar Jeanne’s moeder. Dat levert een zoektocht op die leidt langs ouija-borden, op hol geslagen kuddes wisenten en mogelijk sinistere huisdieren, waardoor Jeanne begint te vermoeden dat ze dit keer écht op een bovennatuurlijk mysterie is gestuit.

Verschijning – Joany de Vries

De hoofdpersoon, Jeanne, wil op zoek naar haar moeder. Ze heeft haar moeder nooit gekend en eigenlijk weet ze ook bijna niets over haar moeder en het land waar haar moeder vandaan komt, Nederland. Daar aangekomen blijken er allerlei paranormale dingen zich te voltrekken.

De personages in dit boek zijn super leuk. De vader van Jeanne is een populaire Youtuber die tevens een ghosthunter is. Nou, dat is een ander soort vader dan ik gewend ben. Maar ook Nick en Mirza zijn super leuk om over te lezen. De referenties naar verschillende nerdy fandoms zijn hilarisch en om de reacties van de vader wanneer er echt iets bovennatuurlijks gebeurt heb ik hardop gelachen.

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Oss in Noord-Brabant. Dit maakte dat het verhaal erg dichtbij kwam. Op het moment woon ik in Nijmegen, dicht bij Noord-Brabant en dicht bij Oss en dat maakte het ook grappig om er over te lezen. Daarnaast vond ik het leuk dat zo veel van het verhaal zich in de natuur afspeelde. Dit maakte het dat ik toch een beetje buiten was, ondanks dat ik onder de dekens dit boek lag te lezen. Het feit dat het gebogen zwaard dat in het boek voorkwam zelfs recent nog terugkwam in de media maakte dat ik zelfs nog enthousiaster was over het boek.

Ik vond het paranormale in dit boek zeker interessant. Er komen enkele interessante wezens in voor. Hiplichtjes, kluddes, en duivels. Het was super interessant om meer te weten te komen over deze andere mythische wezens en paranormale onderwerpen, zoals wichelroedes en ouija-borden. Dit is een onderwerp waar ik nog niet veel over wist, dus het was iets nieuws waar ik zeker van heb genoten. Ook het gebruik van oude Nederlandse kinderliedjes was een interessante toevoeging die daarnaast ook een wat humoristisch effect gaf aan het boek.

Wat me wel opviel was dat het verhaal steeds verder het paranormale in ging en ook dieper ging dan ik had verwacht. Dit maakte het verhaal een stuk complexer, waardoor ik aan het einde wat moeite had met het begrijpen van alles wat er gebeurd was. Ook de hoeveelheid verschillende wezens maakte het wat lastiger. Want wat was een kludde ook alweer? Ik denk dat meer uitleg het verhaal een stuk begrijpelijker had gemaakt.

Er zaten een aantal verrassende wendingen in die ik zeker niet had zien aankomen en de schrijfstijl is heel fijn om te lezen. Ik kon me goed in het verhaal verplaatsen en daarvoor krijgt het boek zeker veel pluspunten. Het boek gaf me het gevoel verder te willen lezen zonder het boek weg te leggen en dit laat zien dat het een fijn boek was dat me wist te grijpen.

Aan het einde had ik nog een aantal vragen die nog onbeantwoord waren. Dat vond ik zeer jammer. Aan de andere kant hebben de levendige personages, de interessante paranormale onderwerpen en de nerdy uitspraken veel goedgemaakt. Hierdoor was dit boek een fijn leesvermaak en raad ik het dus ook zeker aan!