CampNaNoWriMo

Vakantie! Het is heerlijk weer buiten, voor veel mensen dan. Voor mij is het over het algemeen een beetje te warm, maar het ziet er zeker mooi uit en het heeft een goede invloed op mijn humeur. Maar vakantie betekent dat het ook tijd is voor CampNaNoWriMo oftewel Camp National Novel Writing Month. Het is ongeveer hetzelfde als de normale NaNoWriMo in november, waarbij je 50.000 woorden schrijft in één maand. Het verschil is dat je nu je eigen doel kan stellen en je wordt in een ‘cabin’ geplaatst.

Dit jaar doe ik mee met CampNaNoWriMo. Ik heb mezelf een veel lager doel gesteld dan normaal, 10.000, maar ik probeer tegelijkertijd te werken aan het plot van mijn verhaal. Het verhaal dat ik nu aan het schrijven ben heb ik al eerder geschreven. Ik wil het verhaal verder uitwerken, zorgen dat het beter loopt, zorgen dat het minder voorspelbaard is, dat het minder kinderlijk is, en ik probeer meer consistentie in het verhaal te brengen. En ik probeer te werken aan de personages. Ik probeer aan alles te werken eigenlijk.

Het andere verschil tussen NaNoWriMo en CampNaNoWriMo is dat je in zogenoemde cabins wordt geplaatst. Dit is een soort plek op de website van het evenement waarop je met een klein select groepje kan praten over je verhaal, over je voortgang, over schrijven in het algemeen. Ik vind het een hele leuke toevoeging. Twee jaar geleden heb ik een hele leuke groep gehad, waarbij we allemaal veel van elkaar geleerd hebben. Deze editie heb ik helaas een veel minder enthousiaste groep. Ik denk dat er heel wat mensen zijn die zichzelf hebben aangemeld en nooit zijn begonnen met schrijven. Dat vind ik best wel jammer, want als mensen actief zijn is het een fijne toevoeging van het evenement. Ook is er een statistiekpagina met onder andere de statistieken van je cabin. Het lijkt me cool om met de hele groep, de hele cabin, ook het doel te behalen en als mensen niet actief zijn is dat bijna onmogelijk.

Ik zit op het moment op 6.076 woorden. Ik zit dus al op meer dan 60%! Ik loop dan ook aardig wat woorden voor (6.076 – 5.483 = 593 woorden om precies te zijn). Oké, het aantal woorden per dag is ook niet zo veel, dus het is best wel logisch dat het me makkelijk af gaat. Ik vind het daarnaast heel leuk om dieper in te gaan op de karakters. Meer te kijken naar persoonlijkheden en dergelijke. Tot nu toe gaat het dus zeker goed, maar ik wil me ook wat meer gaan focussen op de structuur en de opzet van het verhaal.

Hebben jullie wel eens meegedaan aan een schrijfmarathon? Hebben jullie nog tips voor de structuur van een verhaal?