Vaderdag is ook weer voorbij en daarom staat de Friday Five van deze week, net zoals van een aantal week geleden, in het teken van de ouderfiguren in verschillende boeken! Het thema is weer door mij bedacht, dus natuurlijk ga ik deze week zeker niet overslaan. De Friday Five wordt georganiseerd door Joost van NerdyGeekyFanboy. En het thema is, voor als je dat nog niet helemaal hebt begrepen, boeken met fijne vaderfiguren. Here we go!

Ernie (vader van Eve) – Eve of Man

Eve is de eerste vrouw die geboren wordt in jaren. Men had de hoop al bijna opgegeven dat er ooit nog een meisje geboren zou worden. En nu ze geboren is moeten we haar allemaal beschermen. Maar voor Eve aan komen er natuurlijk ook ouders, maar die ouders lijken uit de picture te zijn. Haar moeder is overleden tijdens haar bevalling, maar waar is haar vader? En wil haar vader vechten voor zijn dochter en voor haar vrijheid? Veel kan ik niet weg geven, maar deze vader is cool.

Vader van Rory – Free to Fall

De vader van Rory is ook al zo’n opmerkelijke man. Zijn vrouw is overleden en hij blijft in zijn eentje over om voor zijn dochter te zorgen. Ondertussen is er een app van een organisatie. Die app heeft de hele wereld in zijn greep, waaronder die van zijn dochter. Zijn vrouw was jaren geleden op een vreemde manier teruggekomen van een prestigieuze school. Precies dezelfde school waar zijn moeder ook naar toe gaat. Is het allemaal verbonden? En wat heeft hij als vader er mee te maken? Deze man is ook al zo cool. Hij is zo sterk in dat was hij doet voor zijn dochter en voor zijn vrouw. Lees het boek en dan begrijp je waarom.

Vader van Oskar Schell – Extreem Luid en Ongelooflijk Dichtbij

Volgens mij is het enige wat op de vader van Oskar Schell aan te merken is, is waarschijnlijk dat hij dood is. De vader van Oskar is overleden tijdens de aanslagen op 11 september op de Twin Towers. Oskar moet leren te leven zonder zijn vader, rouwen om zijn vader en ook verwerken wat er die dag is gebeurd. Het boek volgt zijn weg van rouw, maar tegelijkertijd leren we ook veel over zijn vader. Zijn vader was heel belangrijk voor hem. Hij deed alles met zijn vader. Zijn vader leek waarschijnlijk ook heel veel op hem. Ze hadden een goede band en ik denk dat dat ook heel belangrijk is in een vader. Die band scheppen, en daarom is het ook zo jammer dat hij er niet meer is.

Oom Tom – De Hut van Oom Tom

Zoals ik bij de Friday Five over Moederdag ook zei hoeft een ouderfiguur niet per se de echte ouder te zijn. Het kan ook een belangrijk persoon zijn in een omgeving, zoals een docent of een buurvrouw. In dit geval is Oom Tom een van de slaven van de Shelby’s. Hij is de persoon waar veel mensen naar toe gaan met vragen en problemen. Hij is een echte Christen en laat ook elke week alle gelovigen uit de buurt in zijn huis een dienst vieren. Hij komt over als een hele lieve man die voor iedereen wil zorgen en zichzelf zou willen opofferen voor anderen, kinderen al helemaal.

Attacus Finch (vader van Scout en Jem) – To Kill a Mockingbird

Het eerste wat bij deze vader naar boven komt is vooral het leren van je kinderen over de belangrijke dingen in het leven. Attacus Finch is een advocaat. Hij helpt onder andere een zwarte man in het dorp die verdacht wordt van moord. Iedereen weet dat hij het niet heeft gedaan, maar iedereen weet ook dat hij geen kans heeft. Attacus Finch is een goede vader. Hij weet hoe een goed mens er uit ziet en hij leert zijn kinderen om dat ook te zijn voor de andere mensen om hen heen. En hij leert hen veel over de wereld. Over hoe wreed de wereld is. Echt een hele goede vader.

En dat was mijn Friday Five voor deze week! Dankjulliewel lieve vaders en hier is mijn liefde voor alle mensen die graag vader had willen zijn, graag een vader in hun leven hadden of graag een betere relatie met hun vader hadden willen hebben. Wil je nu nog meer coole en goede vaders vinden, kijk dan ook vooral op de volgende blogs. Deze bloggers doen namelijk ook mee aan de Friday Five.

Joost (NerdyGeekyFanboy)
Laurie (Laurie Leest)
Conny (Connies Boekkies)
Annabel (Het leven van een boekenworm)
Nienke (BookSomeTea)
Kim (De Juf Leest)
Nora (Geekish)
Katja (That Blonde Woman)
Patricia (Donderdesign)
Dennis (CooleSuggesties)
Kwante (Kwante in Wonderland)
Eline (ElineBooks)
Elke (Ladybooksalott)
Emmy (Zon en Maan)