Het is weer woensdag en het leek mij op deze woensdag leuk om weer eens te vertellen over mijn schrijfdoelen. Aan het begin van 2020 heb ik een aantal doelen gesteld voor het afgelopen jaar. Hierop wil ik terugblikken en tegelijkertijd jullie bijpraten over de doelen die ik voor 2021 heb gesteld.

Schrijfdoelen 2020 – terugblik

Het belangrijkste wat ik heb gezegd over 2020 is dat ik wil blijven schrijven. En dat is zeker gelukt! Ik heb het afgelopen jaar een aantal oude verhalen opnieuw geschreven. Aan het begin van 2020 heb ik een verhaal afgemaakt waar ik in november 2019 aan heb gewerkt (oh, dat klink nu zo lang geleden, haha!). Dit is Parrot Piracy, die ik ondertussen ook Papegaai en Zwaard heb genoemd. Ik wil namelijk dit boek gaan vertalen naar het Nederlands. Het Engels valt me toch niet zo goed. Toch is het een cool verhaal, dus ik wil hem eerst vertalen/herschrijven naar het Nederlands om er dan verder aan te werken.

Verder heb ik gewerkt aan het verbeteren van andere verhalen, voornamelijk mijn Levensles verhaal, een verhaal over een meisje uit een streng Christelijk gezin die er tijdens haar studie achter komt dat ze lesbisch is. Nog steeds een belangrijk verhaal voor mij en het is nog steeds niet klaar.

Ik wilde voor NaNoWriMo 2020 een geheel nieuw verhaal schrijven en ook dat is gelukt! Het is een heel nieuw idee dat ik heb uitgewerkt en dat was super fijn. Ik kan het nog! Daarnaast was de ervaring ook weel cool, omdat het een romantisch boek is, heel anders dan wat ik gewend ben om over te schrijven. Al met al heel blij met wat ik in 2020 bereikt heb op het gebied van schrijven.

Schrijfdoelen 2021

Natuurlijk wil ik in 2021 blijven schrijven. Dat is mijn grootste doel. Misschien dat ik ook wel wat meer een ritme wil krijgen met schrijven. In het verleden schreef ik voornamelijk in korte intervallen. In januari als ik een doel heb, in de zomermaanden met CampNaNoWriMo en in november met NaNoWriMo zelf. Tussendoor zou ik ook graag wat meer een gewoonte er van maken om te schrijven. Aangezien ik tegenwoordig elke woensdag vrij ben van werk kan ik daar misschien wel handig gebruik van maken.

Papegaai en Zwaard

De eerste stap die ik dit jaar wil zetten voor Papegaai en Zwaard is dat ik hem helemaal wil vertalen naar het Nederlands. Ondertussen wil ik ook aantekeningen er bij maken, zodat ik kan bepalen welke scènes belangrijk zijn om toe te voegen en wat er veranderd moet worden om er een goed verhaal van te maken. In januari wil ik hier een echt begin mee maken (ik had al een paar hoofdstukken vertaald in 2020). Daarom heb ik op de website van NaNoWriMo een doel gezet van 25.000 woorden voor dit verhaal. Hiermee kom ik waarschijnlijk net over de helft en dan komt de rest in de maanden erna. Na het herschrijven en vertalen hoop ik een goed beeld te hebben van wat er verder nog moet gebeuren, maar waar dat voor de rest van het jaar toe ga leiden heb ik geen idee.

Levensles

Zoals ik ook al schreef bij mijn stukje over de doelen van 2020 heb ik Levensles nog niet naar proeflezers gestuurd. Ik wil dit in 2021 wel zeker gaan doen. Het is nog steeds een belangrijk verhaal voor me, maar het lijkt me beter om er pas echt aan verder te werken als ik echte feedback heb van anderen dan van mezelf. Ik wil het verhaal eerst aan mijn vriend laten lezen (want dat is minder eng, toch?) en daarna naar andere mensen in mijn omgeving. Daarna wil ik dit jaar er verder aan gaan werken. Mogelijk tijdens een van de CampNaNoWriMo’s.

Boeken en Taart

Boeken en Taart is de werktitel van het verhaal dat ik in november heb geschreven. Dit is een verhaal over een jonge vrouw die een boekenwinkel wil beginnen, ondanks dat haar ouders eigenlijk willen dat ze snel hun bakkerij gaat overnemen. Ondertussen komt ze een knappe jongeman tegen die haar wel wil helpen met haar winkel, ondanks dat zijn zusje liever ziet dat de vrouw snel uit hun leven verdwijnt. Een erg cool verhaal. Ik had al tijden het idee om een verhaal te schrijven over iemand die iets met boeken wil (schrijfster worden, een boekenwinkel beginnen, werken bij een uitgeverij) en nu heb ik eindelijk een leuk idee gevonden.

Aan dit verhaal wil ik in 2021 ook zeker verder gaan werken. Ik weet nog niet precies wanneer. Ik moet het verhaal ooit gaan lezen en gaan uitzoeken hoe ik het kan verbeteren. Ik heb nog super veel meer ideeën gehad over wat er kan gebeuren, dus er is nog veel te doen voor dit verhaal. Ik denk dat ik in het eerste halfjaar van 2021 het ga herlezen en een begin ga maken met een rewrite.

Milwordy

Ik volg Kate Cavanaugh, een schrijfster en een authortuber, op Youtube. Zij heeft een paar maanden geleden bedacht om een Milwordy te gaan doen. Milwordy is een doel dat een aantal mensen probeert na te streven, namelijk het schrijven van 1.000.000 woorden in een jaar. Ja, je leest het goed, 1 MILJOEN woorden in een jaar. Ik heb het idee dat ze gek zijn geworden, maar het klinkt wel als een cool idee. Daarom heb ik bedacht om een kwart-Milwordy te doen in 2021, namelijk het schrijven van 250.000 woorden in een jaar. Dit voelt als een redelijker doel voor mij, aangezien ik hiermee niet een NaNoWriMo moet doen ELKE maand. 250.000 is 5 NaNoWriMo’s, en dat gespreid over het hele jaar. Dat moet te doen zijn, toch?

Ik moet nog even kijken wat ik allemaal ga tellen voor dit Milwordy-doel. Ik ga sowieso eerste versies van verhalen laten tellen, volledige rewrites ook, zolang het nieuwe woorden zijn en ik niet een voor een kopieer. Wat lastiger is zijn de edits van de verhalen. Want als ik alleen een woord verander, dan zijn het niet nieuwe woorden. Hier moet ik nog een beetje mee spelen, maar ik kom er vast wel uit. Oh, en daarnaast ga ik ook blogs laten tellen. Want dat zijn ook creatieve woorden die ik schrijf!

En dat zijn mijn doelen voor 2021! Nogmaals wens ik jullie een fijn nieuw jaar, waarin we hopelijk allemaal elkaar weer mogen opzoeken zonder vervelende restricties. Ik spreek jullie later.